Mi, győriek: Útfejlesztésről és ünnepi pillanatokról

Hétfő reggel ismét Borkai Zsolt volt a Győr+ Rádió vendége, akivel a műsorvezetők az elmúlt napok eseményeiről, köztük számos befejeződött útfejlesztésről és a város életében fontos rendezvényekről beszélgettek…

Bemelegítésként a hétvégére tekintettek vissza a műsorvezetők. Kérdésükre Borkai Zsolt elmondta, az egyik legfelemelőbb pillanat szombaton a Lila séta volt, amelyen minden korosztályból sokan képviseltették magukat. „A közös séta egy kiállás volt az idősekért, a demenciával és alzheimerrel élőkért és családtagjaikért annak érdekében, hogy a társadalom elfogadóbb legyen velük szemben.” A műsorban egy másik felemelő pillanat is szóba került, méghozzá az Audi Aréna Győr ötödik születésnapja. A polgármester visszaemlékezett a csarnok fél évtizeddel ezelőtti megnyitására, és az azóta eltelt időszak rendezvényeire. Kiemelte, több mint 700 ezer látogató és 160 ezer sportoló fordult már meg a multifunkcionális csarnok programjain, ahol számos világversenyt, köztük Európa-, világ- és ifjúsági olimpiai versenyeket is rendeztek, de megannyi kulturális és társadalmi esemény otthona is volt. Végül egy harmadik szombati esemény is szóba került, hiszen az Újvárosi Családi Napon Caramel is fellépett városunkban. Mint elhangzott, már hagyománnyá váltak a városrészek különböző családi programjai, amelyek a helyi közösségek építéséről, a közös időtöltésről és a lokálpatriotizmusról szólnak. A műsorban az is kiderült, hogy az előttünk álló hétvégén Borkai Zsolt is a TEDx előadója lesz. A TED (Technology, Entertainment, Design) győri változatában is olyan személyiségek maximum 18 perces előadásai hangzanak el, akik az életük példáján keresztül tudnak a hallgatók számára nem csak élményt, de gondolatébresztő tanulságot is nyújtani. ” A programok sorában végül a pénteken induló óriáskerék is szóba került. „Tavaly nagy sikert aratott, ezért az óriáskereket üzemeltető vállalkozás az idén is megkereste az önkormányzatot, és ezúttal szeptember végétől egészen májusig gyönyörködhetnek a magasból a győriek és a hozzánk látogatók a városban felülnézetből.”

A közelmúltban számos útfejlesztés készült el a Győrben. A műsorvezetők ezzel kapcsolatban is kérdezték a városvezetőt, aki elmondta, évről-évre többmilliárd forintot fordít az önkormányzat az útfejlesztésekre, de állami forrásból és eu-s pályázatok révén is több nagyberuházás valósult meg, elkerülő utak, új közlekedési tengelyek épültek. A közelmúlt fejlesztéseit sorolva Borkai Zsolt kiemelte a lakossági igényre reagálva elkészült szentiváni gyalogos-kerékpáros felüljárót, a Szigethy Attila út felújítását, amely a város egyik legforgalmasabb útja. Hangsúlyozta, korábban – szintén lakossági kérésre – éjszakára kitiltották a kamionokat, most pedig közel 800 méteren újult meg az út, sőt egy új jelzőlámpás csomópontot is kialakítottak, 600 millió forintos önkormányzati forrás révén. Elkészült még többek között a Kismegyeri út, a Szabolcska út, az Újkapu utca felújítása, a Szent István út 12-20. közötti terület megújítása, és a Marcalváros I-et és II-t összekötő út rekonstrukciója is. Műsorvezetői kérdésre a polgármester a Vásárcsarnok építésére is kitért: „A fejlesztés finisében vagyunk, néhány hét múlva át is adhatjuk a győrieknek, ahol nem csak 21-ik századi körülmények várják majd a termelőket és a vásárlókat, de a parkolólemez révén rendezett parkolási lehetőség is.” Végezetül egy sportos témát is érintettek a műsorban, méghozzá a Győri Audi ETO KC három világklasszis játékosának, Stine Oftedal, Kari Brattset és Anne-Mette Hansen szerződéshosszabbításáról. „A csapat az elmúlt években magasra tette a mércét a BL-győzelmekkel, ezért is örömteli, hogy a világ legjobb játékosai nem csak Győrbe vágynak, de itt is akarnak maradni. Arra külön büszkék lehetünk, hogy nem csak az együttest, hanem a várost is megszeretik, és, hogy otthon érzik magukat, az a teljesítményükre is jó hatással van. Biztos vagyok benne, hogy a lányok az idén is számos emlékezetes pillanattal ajándékoznak meg bennünket.”