Elkezdődtek a Bornapok programjai

Borlovagok látványos felvonulásával vette kezdetét csütörtökön este a XII. Győri Bornapok, Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál Győrben..

Hatvan faházban kóstolhatjuk Magyarország vezető borászainak, meghatározó borvidékeinek nedűit a Széchenyi és Danukapu téren négy napon át, miközben színvonalas muzsikát hallgatunk.

A nyitó felvonuláson az Európai Borlovagrend Győri Legációja, a Pannonhalmi Szent Márton Borrend tagjai, a Somlót Pártolók Társasága, valamint a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai vettek részt. A Dunakapu térre érve Borkai Zsolt polgármester köszöntötte a borlovagokat és megnyitotta a fesztivált.

A polgármester felidézte: 12 évvel ezelőtt kevesen gondolták azt, hogy a borfesztiválnak ekkora sikere lesz. „A siker záloga pedig az, ha sokan kilátogatnak és az emberek jól érzik magukat.” Az elmúlt 12 év ilyen volt, érkeztek vendégek nemcsak Győrből és a környező településekről, hanem külföldről is. A siker a színvonalnak is köszönhető, azoknak a borászoknak, akik évről évre bemutatják Győrben boraikat. Olyan borokat, amelyekre ők is és a fogyasztók is büszkék lehetnek – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Borkai Zsolt emlékeztetett arra, hogy az idei nyári hétvégeken is mindig történt valami Győrben, a kulturális programok, a fesztiválok mellett sportesemények is zajlottak. Ilyen volt a Női Junior Kézilabda Európa-bajnokság, valamint az I.Junior Torna Világbajnokság, melyet városunk rendezett.

Szombaton este nyolc órától pedig sor kerül a Nyárzáró megakoncertre a Városháza téren, ahol a Total Dance Festival látványos show-műsorát hallgathatják meg az érdeklődők.

A polgármester végül azt kívánta, hogy az elkövetkezendő három és fél nap közösségi élettel teljen, és mindannyian érezzük jól magunkat!

A megnyitót követően a győri városháza ezüst emlékérmet vehette át Prof. Ing. Josef Jenei, az Európai Borlovagrend nagykövete, aki a keresztény lovagiasság és a borbarátság erősítése érdekében tett erőfeszítései, valamint az Európai Borlovagrend Győri Legációja támogatása elismeréseként érdemelte ki a díjat.

A közönséget ezt követően a Guca Partyzans, Magyarország első Balkán-rezesbandája szórakoztatta, igazi balkáni hangulatot teremetve.

 

Forrás: Győrplusz