A győriek lokálpatrióták, összefognak a város érdekében, ennek is köszönhető, hogy Győr fölkerült Európa térképére – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester azon a sajtótájékoztatón, melyen Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke ismertette a választás tétjét, Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke pedig a megye elért eredményeit.

Németh Zoltán szerint soha nem látott léptékű fejlődés történt a megyében. Ezer milliárd forint került a térségbe, abból hatvanat a települések közvetlenül használhattak fel, a többit főleg utak építésére, árvízvédelemre fordította az állam. A folyamatban lévő beruházások között példaként említette a gönyűi torkolati műtárgy, valamint az M15-öos építését, s kijelölték már a Pápát Győrrel összekötő út hátralévő szakaszát is. Az elnök hangsúlyozta: a munkanélküliség egy százalék alatti, s most inkább a munkaerő-hiány ad feladatot a politikusoknak a térségben.

Borkai Zsolt polgármester azzal kezdte, hogy az ezer milliárdból 160 milliárdot Győr használt fel. Folytatódott az Újváros rehabilitációja, ahol házról házra újítják fel az épületeket. Rengeteget fejlődött a turizmus, a vendégéjszakák számának a tekintetében az első tízben vagyunk, Budapest mellett csak a nagy hagyományokkal rendelkező fürdővárosok tudtak megelőzni bennünket. Megépült az Audi Aréna, az uszoda, az Olimpiai Sportközpont, ez a helyi fiatalok számára éppúgy nagy lehetőséget kínál a sporthoz, az egészséges életmódhoz, mint a külföldieknek az edzőtáborozáshoz. A városba hozott jelentős sportrendezvények idegenforgalmi szempontból is jelentősek, s találkozásra adnak alkalmat különböző nemzetek állampolgáraival. Borkai Zsolt szólt arról, hogy először 1,8, majd 1,6 százalékkal csökkentette Győr az iparűzési adót, 6 milliárd forintot hagyott a kis- és középvállalkozóknál éppúgy, mint a legnagyobb cégeknél. Ha további bizalmat kap a várost most vezető erő, akkor a kormánnyal, a megyei önkormányzattal és mindenekelőtt a lakossággal összefogva tovább folytatódik a várost gazdagító, szépítő, jó életminőséget kínáló program, fejezte be a polgármester.

Lezárult a jelölések szakasza, már értékelhető képet alkothatunk arról, mire számíthatunk a választások után, jelentette ki Kósa Lajos. A Fidesz országos kampányfőnöke elmondta: az volt a céljuk, hogy a lakosság négyötödének legyen lehetősége kormánypárti képviselőre, polgármesterre szavazni. Megjegyezte: összesen 31 olyan település van, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje ellen összesen egyetlen, az ellenzék által támogatott jelölt van. Nem sikerült tehát az ellenzék összefogása, tette hozzá.

A kampányfőnök arról is tájékoztatott: az országban 905 olyan település működik, ahol egyetlen polgármester-jelölt van, ők már a választás előtt győztesnek mondhatók. Közülük háromszázan a kormánypártok által támogatott jelöltek. A tízezernél nagyobb lélekszámú városok közül kilencben csak egy polgármestert vettek nyilvántartásba, ők valamennyien a Fidesz támogatottjai.

Kósa Lajos felidézte: a kormány céljai között az szerepel, hogy 2030-ra elérjük az uniós fejlettségi szintet. A mostani választásokon pedig az a cél, hogy az önkormányzat működésében, szolgáltatásaiban az uniós önkormányzati szint átlagát érje utol 2030-ig az ország.

Forrás: Győrplusz