Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Új sportlétesítményekkel gazdagodhat Győr

Szocsi mostantól sporttörténelmi jelentőséggel bír Győr életében is. A Fekete-tenger partján elhelyezkedő orosz nyaralóváros ugyanis nem mindennapi esemény helyszíne volt a héten. Itt rendezték az Europai Olimpiai Bizottság (EOC) idei közgyűlését, amelyen jelen volt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere is.

 

A kisalföldi megyeszékhely és a magyar ötkarikás mozgalom első embere nem üres kézzel ment a 2014-es Téli Olimpiai Játékok helyszínére. Vitte magával azt a közel 10 milliárd forintos kormánygaranciát és a győri pályázatról szóló vezetői összefoglaló anyagot, amely egyértelműsíti, hogy Magyarország és Győr elkötelezett a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezése mellett.

 

 

Ahogy arról múlt hét pénteken a Győr Plusz beszámolt (Ifjúsági olimpia házigazdája lehet Győr - Interjú Borkai Zsolttal): a kormány november 16-i, szerdai ülésén támogatásáról biztosította Magyarország, azon belül pedig Győr kandidálását a 49 ország közel négyezer versenyzőjét felsorakoztató, kétévente megrendezendő eseményre. Az EYOF-on a 14–17 éves korosztály legjobbjai lépnek közönség elé 9 olimpiai sportágban (atlétika, judo, kerékpár, kosárlabda, kézilabda, röplabda, tenisz, torna, úszás). Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált joggal nevezik az olimpiai játékok előszobájának. Hazánk eddig valamennyi EYOF-on képviseltette magát, és jelentős sikereket ért el. A legutóbbi, a törökországi Trabzonban megrendezett versenyen az összesített éremtáblázat 6. helyén végzett a 36 fős magyar küldöttség.

 

 

Egy héttel azután, hogy a magyar kormány rábólintott Győr pályázatára, szerdán Szocsiban, az Európai Olimpiai Bizottság közgyűlésén Borkai Zsolt letette az asztalra városunk kandidálási szándékát. Az EOC vezetése pedig befogadta azt, és jóváhagyta Győr igényét a 2017-es fesztivál szervezésére. A kontinens ötkarikás nemzetei ezzel elismerésüket fejezték ki Győr nevezése kapcsán, városunk számára pedig felgyulladt a zöld lámpa, és nagy esély van rá, hogy elnyerjük a rendezés jogát, amelyről jövőre Rómában születik döntés. Annál is inkább esélyes Győr, mivel rajta kívül nincs is más pályázó a rendkívüli fejlesztésekkel együtt járó sporteseményre.

 

 

Nem véletlen, hogy amióta a Győr Plusz hírt adott arról, milyen óriási jelentőségű sportélményben lehet része városunknak 2017-ben, sokakat foglalkoztat, hogy mi is történik majd az olimpiai láng felgyulladásáig Győrben.

 

 

Olvasóink számára egy hete bemutattuk annak az új, 50 méteres sportuszodának a látványtervét, amely az egyik fő helyszíne lehet a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. A létesítmény tervei valóban szemet gyönyörködtetőek, és a győriek régi, nagy álma válhat valóra a minden igényt kielégítő, új komplexum megvalósulásával. Az uszoda mellé 400 férőhelyes parkolóház is épülne, annak érdekében, hogy a látogatók kényelmes, rendezett körülmények között hagyhassák járműveiket. De nem a versenyuszoda az egyetlen fejlesztés, amely megvalósul, ha Győr lesz a 2017-es esemény házigazdája.

 

Három új sportcsarnok épülhet majd, modern atlétikai pálya létesülhetne futófolyosóval, öltöző- és kiszolgálóhelyiségekkel. Professzionális teniszpályákat építhet a város, melyek az utánpótlás-nevelés szempontjából is fontosak. És nem utolsó sorban, megújulnának a megyeszékhely már meglévő sportlétesítményei, így például a Magvassy Mihály Sportcsarnok és az egyetemi csarnok is. Az új látványtervek azt mutatják be, hogyan festene az a sporttelep, ahol a három új csarnok létesülne, és ahol olyan modern, korszerű és nemzetközi mércével mért edzőközpont jönne létre, amely igazi befektetés a jövőbe, s amely utóhasznosítással számos magyar és külföldi versenyzőt vonzhat majd Győrbe.

 

 

A múlt héten megszavazott kormánygarancia, valamint a héten Szocsiban született döntés ismét egy lépéssel közelebb vitt a sikeres győri pályázathoz. Ahhoz, hogy minden korábbinál nagyobb sportlétesítményfejlesztés valósulhasson meg városunkban, erősítve a sportturizmust, az idegenforgalom és a gazdaság szereplőinek érdeklődését Győr iránt.

 

 

Egy pompás esemény előszobájában állunk. Karnyújtásnyira egy igazi ötkarikás rendezvénytől, és attól, hogy Magyarország 1896 óta legelső alkalommal nyerhesse el olimpiai sportverseny szervezési jogát.

 

Forrás: www.gyorplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!