Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Kimagasló sportdiplomáciai egyeztetés folyt Lausanne-ban

Schmitt Pál, Köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) örökös tiszteletbeli elnöke, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének képviselője, a WADA Alapító Tanácsának tagja és Borkai Zsolt, a MOB elnöke szerdán hivatalos látogatást tett Jacques Rogge-nál, a NOB elnökénél. A MOB nemrég megválasztott új elnökét Schmitt Pál mutatta be a NOB elnökének.

A bemutatkozó találkozón elhangzott: Magyarországon új alkotmány készül. Ebben a magyar sport érdekeinek érvényesítéséért rögzíteni kívánják az Olimpiai Charta alapelvét is, mely így szól: a sport alapvető emberei jog.

Az egyeztetésen szó esett a készülő új magyar sporttörvényről is. Ebben meghatározzák majd az itthoni új sportstruktúrát, melyben a MOB-nak (az állami sportirányítás kiemelt partnereként) ismét markáns szerep jut. A változásoknak megfelelően módosulnia kell a MOB Alapszabályának is, a szervezet nemzetközi jogállásának megtartása mellett.

Borkai Zsolt elmondta:
„A NOB által előírt követelményeknek az új MOB Alapszabály maradéktalanul meg tud majd felelni, hiszen a MOB változatlan formában magára nézve kötelezőnek ismeri el a NOB fennhatóságát és az Olimpiai Chartát, mint az olimpiai mozgalom alapokmányát.  
A MOB miként eddig, a jövőben is maradéktalanul betartja és betartatja a Magyar Köztársaság területén a NOB szabályzatokat és határozatokat. Együttműködik az Olimpiai Charta jogalanyaival, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Sportági Szakszövetségekkel, a Nemzeti Olimpiai Bizottságokkal és Olimpiai Szervezőbizottságokkal.” 

Az egyeztetésen a magyar küldöttség leszögezte: a Magyar Kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság egyaránt, töretlenül elkötelezett a tiltott teljesítményfokozók (dopping) használata elleni harc mellett.

A MOB doppingelleni elkötelezettsége Borkai Zsolt szerint tetten érhető a hatékony ellenőrzés, az oktatás, a nevelés és a prevenciós jogszabályalkotás valamennyi területén.
„A MOB hatályos és a WADA által elismert doppingellenes szabályzata szigorúan, de objektíven rendezi olimpiai csapattagjaink kötelezettségeit és jogait, s kellően szankcionálja a doppingvétség elkövetőit.” hangoztatta az elnök, jelezve: a MOB változatlan formában és határozottan kiáll a zéró tolerancia elve mellett.

A MOB az uniós soros elnökség sportszakmai munkájában is aktívan részt kíván venni, ezért szorosan együttműködik majd a Sportért Felelős Államtitkársággal, valamint az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) EU képviseleti irodájával is.

Sportbeli hagyományaink erősítéseként tevékenyen kívánunk részt venni a nemzetközi sportdiplomáciai életben és a 116 éves, sikereket hozó magyar olimpiai mozgalom folytatásaként Magyarország a közeljövőben több NOB, illetve EOC rendezvény házigazdája szeretne lenni. Az Olimpiai Szolidaritás és az EOC közös küldöttségét − márciusi látogatásukat követően − legközelebb 2011. június 6-9. között fogadja majd a MOB.

A látogatás befejezéseként Rogge elnök sok sikert kívánt a magyar sportolóknak a londoni olimpiai kvalifikációs versenyekhez, s kifejezte reményét, hogy az egy év múlva kezdődő olimpiai játékok megnyitóján számos magyar sportolót köszönthessen a felvonuló nemzetek között.

(Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága , MOB)

További részletek itt!

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!