Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Gyõr és az érdekeim elválaszthatatlanok

Polgármester vagyok fõállásban, a parlamenti képviselõség is megtisztelõ feladat, a MOB-elnökség pedig társadalmi megbízatás. A három dolog egymásra épül, így elõbbi két pozícióm révén is lobbizhatok a sportért. Örömmel teszem, mert nagyon sokat kaptam a sporttól, a tornától, szívesen adnék vissza ebbõl valamit. – mondta Borkai Zsolt.

– Politikusként épp úgy lobbizik a sportért, mint sportvezetõként Gyõrért?  

– Ez természetes. Gyõr korábban is házigazdája volt jelentõs nemzetközi sporteseményeknek, de terveim szerint ez a folyamat a jövõben tovább erõsödik. Nagyon szeretném elérni, hogy Magyarország, és természetesen Gyõr is mielõbb kézilabda Európabajnokságot rendezhessen, és kilátásban van egy junior karate kontinensviadal is. Fontosnak tartom, hogy azok a szponzorok, amelyek az ötkarikás testület látókörébe kerülnek, esetenként gyõri vonatkozású kezdeményezéseket is támogassanak.

 

– Önkormányzati és sportvezetõként mindenképpen jó ajánlólevél volt önnek, hogy Gyõrben a mindenkori költségvetés egy százalékát sportra fordítja a város. Elérhetõ, hogy ez más településen is így legyen?

– Nem csak remélem, de tenni is kívánok ezért. Tervezem, hogy a megyei jogú városok vezetõit vendégül látom a MOB székházában, ahol elsõsorban a sporttörvényrõl beszélünk, de a sportszervezetek, egyesületek lokális finanszírozásáról is szót ejtünk. Szeretném elérni, hogy a helyi költségvetések készítésekor a települési képviselõ-testületek ne a sportra adott pénzekbõl faragjanak. Látni kell, hogy csak a sportra, a mozgásra neveléssel lehetnek egészségesebbek az emberek, elõzhetjük meg a társadalmi bajokat, betegségeket. Sok a sportot szeretõ polgármester

Magyarországon, szerintem hallgatni fognak rám.

– Egycsatornás finanszírozás, transzparencia a szakszövetségek támogatásában – ezt hirdette meg a MOB elnökeként. Átláthatóbb viszonyokra törekedtek Gyõrben is, amikor döntöttek a városi sportigazgatóság átalakításáról. Helyi példát érvényesít országosan is?

– Úgy vélem, a jó rendszerek mindenhol mûködõképessé tehetõk, így alkalmazni is kell õket. Mindenkinek az az érdeke, hogy a magyar sport jól mûködjön, s minél eredményesebb legyen. Erre törekszünk, ezért teremtünk tiszta, átlátható viszonyokat.

 

– Könnyebb vagy nehezebb a dolga, mint gondolta? Sokak szerint a magyar sport minden szegmense alulfinanszírozott, a létesítmények állapota szörnyû.

– Az elmúlt idõszakban mostohán kezelték a sportot, szakosztályok sora szûnt meg, a létesítmények leromlottak, a versenyzõket, edzõket nem becsülték meg. Elõre kell tekinteni és építkezni. A kormányzat stratégiai ágazatként tekint a sportra, ami a 2011-es költségvetésben is megmutatkozik. Úgy gondolom, igazán sikeresek 8-12 év múlva leszünk újra. Ahhoz nagyon sok sporthoz kapcsolódó intézkedés szükséges, például a mindennapi testnevelés bevezetése, a fiatalok visszaszoktatása a sportpályákra. De az élversenyzõk nyugodt felkészülését is garantálni kell.

– A MOB ismét a magyar sport elsõ számú szervezete lett, korábbi jogosítványait, például a pénzek elosztásának lehetõségét visszakapta. 

– Ez fontos volt, ugyanis 2002 után több feladatot elvettek, átstrukturáltak. munkánk sokrétû, mely nagy lehetõségeket teremt. Ráadásul az egycsatornás finanszírozás jobban koordinálható, áttekinthetõ.

 

– Visszatérve Gyõrre, hogy látja, a célorientáltabb finanszírozás és a hatékonyabb tehetséggondozás lehetõvé teszi, hogy a városnak a jövõben több olimpikonja legyen?

– Az új sportköltségvetés lehetõvé teszi, hogy azokat a fiataljainkat, akik eséllyel pályáznak az olimpiai kvalifikációra, külön juttatásban, támogatásban részesítsük. Korábban a tehetségeket sok esetben elszívták a fõvárosi egyesületek. Most meg akarjuk tartani a jó képességû versenyzõinket. Ezzel a szemlélettel minden esélyünk megvan arra, hogy az egyébként sem csekély számú gyõri olimpikonok tábora tovább gyarapodjon.

– MOB-elnökként számos diplomatával, nagykövettel, nemzetközi sportvezetõvel találkozik. Ezeknek az eszmecseréknek lehet hozadéka Gyõr számára is?

– Egyértelmûen állíthatom, hogy igen. Sokan már a beszélgetésünk elején megkérdezik: elnök úrnak vagy polgármester úrnak szólítsanak. Könnyû tehát az átkötés Gyõrre, a város eredményeinek

bemutatására, és mivel Gyõrt gazdasági és kulturális téren is sikeres városnak tartják, látható érdeklõdéssel figyelik, amit mondok

– Javítson ki, ha tévedek, de úgy látom, hogy MOB-elnökként, azaz a magyar sport elsõ embereként élvezi igazán a politikusi feladatokat...

– Jól látja... Persze ez csak részben igaz, mert én akkor éreztem legjobban magam, amikor 2006-ban elnyertem a polgármesteri tisztséget. Gyõr nekem most is mindennél fontosabb, de talán megbocsátja nekem mindenki, ha volt sportolóként jól érzem magam a bõrömben. Végtére is visszatérhettem a gyökerekhez. Abba a világba, ahol megtanultam, hogy mindenért meg kell küzdeni, hogy semmit sem adnak ingyen, és ahol életem elsõ nagy sikereit elértem. Egyet azonban mindenkinek látnia kell: lehet szó sportról vagy politikáról, MOB-ról vagy polgármesteri munkáról, Gyõr és az én érdekeim elválaszthatatlanok.

– Egyéni sportágban szerepelt, ám évek óta csapatjátékos. Ha újra kezdhetné, megint a tornát választaná?

– Nem bántam meg, hogy a torna mellett döntöttem, bár hozzáteszem, más sportokban sem voltam ügyetlen. A 16 éves fiam, Ádám futballozik, nem is rosszul, az ETO-ban szerepel és korosztályos válogatott, remélem, sokra viszi. A 18 éves lányom pedig versenytáncol. Szép családom van, gyermekeim és feleségem, akik a legfontosabb támaszt jelentik számomra a legnehezebb pillanatokban.

Győri Közélet 2011. március 12.

 

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!