Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

„Ma különösen fontos az olimpia eszméje”

Győr hírnevét erősíteni, értékeit népszerűsíteni lehet azáltal, hogy a város polgármesterét választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének – nyilatkozta lapunknak Borkai Zsolt (Megjelent a Győri Közéletben).

– Meglepte az a hatalmas médiaérdeklődés, mely a megválasztását övezte?

– Örömmel fogadtam, mert ez arra utal, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) rendkívül nagy a társadalmi elfogadottsága. Fontos, hiteles szervezetnek tartják, a köz figyelme kíséri a tevékenységét. Úgy gondolom, az a tény, hogy Győr polgármesterét választották meg a bizottság elnökének, nagy lehetőség a város számára is. Munkám által városunk hírnevét erősíteni, értékeit népszerűsíteni tudom. Az elismerés pedig Győr sportmúltjának, jelenének és jövőbeni lehetőségének, a város fontosságának is szól.

– Ebben a hektikus, haszonelvű világban milyen esélye van az olimpiai mozgalom szellemének?

– Ha valamikor, most különösen lényeges, hogy olyan erkölcsök szellemében tudjunk gondolkodni, cselekedni, melyek fölötte állnak a gazdasági és pártérdekeknek, a sportszerűséget, a valódi teljesítményen alapuló versenyt hirdetik. Ez egy olyan mozgalom, mely nem kirekeszt, hanem összefog, ezért mindenkinek érdemes a szelleméhez csatlakoznia.

– A nemzet életében milyen szerephez jutnak a közösen megélt sikerek, ráadásul egy meglehetősen rosszkedvű, depressziós országban?

– Történelmi tény, hogy az olimpia mindig összefogta a nemzetet. Ilyenkor a széthúzás helyett az összefogás került előtérbe, a belső konfliktusok háttérbe szorultak, volt ugyanis egy közös ügy, melyért mindenki jó szívvel, a másikkal együtt szurkolhatott. Ennek a példáját, élményét meg kell őrizni a felnövekvő nemzetek számára is. Sőt, én azt szeretném, hogy ez az érzés ne csak az olimpia idején nyilvánuljon meg, hanem a hétköznapokban is. Nyilván négyévenként, az olimpia felfokozott hangulatában ez az érzés felerősödik.
– Melyek azok a fontosabb célok, amelyeket a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként meg akar valósítani?

– Van egy rövid távú tervem, s közép-, illetve hosszú távú elképzelésem. A legsürgetőbb feladat, hogy a 2012-es olimpiára a pont- és éremesélyes versenyzőket a lehető legjobban tudjuk felkészíteni. Ehhez kell megteremteni a szükséges feltételeket. 

– Hogyan lehet megjósolni, hogy kik lesznek a pont- és éremesélyesek?

– Természetesen szó sincs jóslásról, az elmúlt időszakok eredményei, a versenyeken való szereplések teljesítményei alapján jól behatárolható az a kör, melynek a tagjaira pont- és éremszerzőként számíthatunk.
– A hosszabb távú elképzelések milyen gondolatokat tartalmaznak?

– A Magyar Olimpiai Bizottság az eddiginél nagyobb felelősséget és lehetőséget kap a magyar sport irányításában. Az állam által az élés tömegsportra, az utánpótlásra, a diákok vagy éppen a fogyatékosok sportolására adott összeg a MOB irányításával és felügyeletével jut el a célba. Nem lesz elég azt mondani, hogy a mi szakágunknak kevés a pénze, adjon többet az állam. Ebben az egycsatornás finanszírozási rendszerben az a sportág számíthat támogatásra, amelyik kidolgozza, miként akarja fölépíteni önmagát, ennek mik a feltételei és az egyéb forrásai, s mit vár el az olimpiai bizottságtól.

– Térjünk vissza Győrbe. Többen is kérdezik, hogyan tud ellátni egyszerre három funkciót?

– Csak két funkcióról van szó: a polgármesterségről és az országgyűlési képviselőségről. A Magyar Olimpiai Bizottságnak társadalmi elnöke vagyok, háttérben egy főállású apparátussal, mely a közgyűlés és az elnök elképzeléseit operatív módon végrehajtja. Úgy szervezem az életemet, hogy a hétfő délelőttöt töltöm a MOB székházában, hiszen aznap délután úgyis a parlamentben vagyok. A hét többi napja azonban Győré, a polgármesterséget tartom az első számú és a legfontosabb feladatomnak. Négy éve közösen elkezdtünk itt egy munkát, azt gondolom, hogy vannak ugyan nehézségeink, de alapvetően jól mennek a dolgok a városban. A jövőben is Győrben szeretnék élni, s míg a választók alkalmasnak tartanak rá, addig szívesen látom el a polgármesteri feladatot.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!