Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

A gazdaság is a jövőbe tekint

A győri és a megyei gazdaság előtt álló feladatokról, az innovációban és digitalizációban rejlő lehetőségekről és a munkaerőhiány jelentette kihívásokról is szó esett a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évköszöntő rendezvényén…

 

A vállalkozókat Pintér Péntek Imre a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke köszöntötte. Mint mondta, a 2019-es év kezdetén érdemes áttekinteni a gazdasági élet szereplői előtt álló feladatokat. A megyei elnök a kihívások között a munkaerőhiány orvoslását tette az első helyre, amely csak valamennyi érintett szereplő összefogásával lehetséges. A döntéshozók segítsége mellett a vállalkozások részéről innovációra, hatékonyságnövelésre van szükség, és olyan közegre, amely megtartja a kreatív, és tehetséges embereket. A piaci igényeknek megfelelő képzés szükséges, a vállalatoknak pedig egyszerre kell foglalkoznia a technológiai váltással és a munkavállalói igények változásával. Mint mondta, mindez csak az oktatás, a politika és a gazdaság összefogásával lehetséges.

 

 

Borkai Zsolt polgármester Győr gazdaságfejlesztésének kihívásairól és lehetőségeiről tartott előadásában kiemelte, az erősségeink közé tartozik az az együttműködési rendszer, aminek részesei a gazdasági élet szereplői – köztük a vállalkozások, a kamara, az önkormányzat, a Magyar Állam és a Széchenyi István Egyetem is. Hozzátette, ez az összefogás 2018-ban is jelentős eredményeket hozott, és 2019-ben is ezzel a közös akarattal fejlődhet tovább a város.

 

A polgármester a gépjárműipar húzóerejéről is beszélt, amely az elektromos motorok gyártásával új lehetőségeket teremt Győrben.  Kiemelte, a vállalatok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre 2018-ban is, és a folyamathoz a város a vonzó gazdasági környezet kialakításával, iparűzési adó csökkentéssel, az Ipari Park bővítésével, az infrastrukturális háttér fejlesztésével igyekszik hozzájárulni. Megemlítette, a kétszeri adócsökkentés mintegy hatmilliárd forintot hagy a gazdaságnál, amelyet fejlesztésre, a versenyképességük növelésére tudnak fordítani. Borkai Zsolt az egyetem szerepét is hangsúlyozta, amely nemcsak a szakemberek képzésével, hanem az innovatív ötletek műhelyeként is kiveszi a részét a folyamatokból. A polgármester a város több lábon állásának fontosságát is hangsúlyozta, így a gazdaság mellett a turizmus, a sport, a kultúra jelentőségét, amelyben Győr nagy eredményeket ért el, többek között a Magyar Állam és a vállalkozások támogatásával.

 

A kihívásokra térve a polgármester szintén a munkaerőhiány okozta nehézségeket említette. „Bízom benne, hogy az önkormányzat gazdaságélénkítő intézkedései komoly segítséget jelentenek a vállalkozások számára versenyképességük növelésére, új fejlesztésekre és a munkaerő versenyképes díjazására is. A város igyekszik olyan környezetet, élhető várost teremteni, amelyben az emberek hosszú távra tudnak tervezni, tanulni, munkát vállalni, családot alapítani.” Végezetül a fejlesztésekre is kitért az előadó. Mint mondta, 2018-ban a város húszmilliárd forintot meghaladó nagyságrendben végzett beruházásokat, amelyek szintén Győr versenyképességét, élhetőségét és további fejlődési lehetőségeit erősítik. Külön is megemlítette a Modern Városok Programot, amelynek győri elemei összességében egy 150 milliárdos állami támogatással megvalósuló programot jelentenek.

 

 

„Mit keres egy agrárminiszter egy kereskedelmi és iparkamarai évnyitón?” – tette fel magának a kérdést dr. Nagy István, aki rögtön meg is válaszolta azt: Szövetségeseket! Kifejtette, az agrárium hasonló kihívásokkal találja szembe magát, mint a kereskedelmi és ipari szektor. A technológiai fejlesztés és a munkaerő megtartása kulcskérdés az agrár ágazatban is. Előadásában a miniszter az élelmiszeriparra fókuszált. Mint mondta, a 2019-es év az építkezés éve lesz az agráriumban, és azt várja, hogy ezt követően döntő fordulat következik az új üzemek, az új technológia üzembe helyezésével. A fejlesztés és az innováció, a korszerű technológiák alkalmazása és a digitalizáció az élelmiszeriparban is kulcskérdés. A miniszter arra kérte a vállalkozókat, hogy merjenek kooperálni az agrárszektor képviselőivel, hiszen komoly segítséget nyújthat egymásnak a két ágazat.

 

„2030-ra Európa öt legélhetőbb országa között szeretnénk tudni Magyarországot” – fogalmazott Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, aki az innovációs és technológiai minisztérium államtitkáraként beszélt az innovációról, mint a gazdaságfejlesztés hajtómotorjáról. Leszögezte, a termelésben magas hozzáadott érték szükséges, amelyre Győrben több jó példát is találunk. Az oktatási rendszer munkaerőpiaci igényekhez hangolása, a kulcsiparágak fejlesztése mellett kiemelkedő jelentőségű a digitális tudatformálás. Mint mondta Győr élenjáró e tekintetben is, hiszen a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban létrehozott Mobility az első digitális élményközpont volt az országban, és nagy sikernek örvend, szórakoztatva ad át olyan ismereteket, amely sokaknak még futurisztikus, az új generációk számára pedig alapvetés lesz. Az államtitkár egy másik mintaprogram közel jövőbeni győri indulására is utalt, amely a járműipai életpályamodellel áll kapcsolatban. Kitért az egyetem szerepére, s elmondta, a fejlesztés alatt álló science parkok egyike Győrben épülhet meg. Az államtitkár szót ejtett az 5G koalícióról is. Kiemelte, 4G tekintetében is kiemelkedő a magyar hálózat, és cél a világszínvonalú 5G tesztkörnyezet kialakítása, amelyben ugyancsak szerepet kaphat a győri egyetem. Az új technológiák közül a mesterséges intelligencia alkalmazásának növelését is kiemelte, amely elengedhetetlen a versenyképesség növelése érdekében.

 

Végezetül országos kitekintést dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adott, aki elsősorban a digitalizáció jelentőségére koncentrált. Mint mondta, az infokommunikáció megkerülhetetlen tényező a gazdaságban, amitől nem megvédeni kell az embereket, hanem felkészíteni őket a használatára. A digitalizációra mint esélyre kell tekinteni, hiszen óriási lehetőséget nyújt a felzárkózásban. Az elnök azonban arra is figyelmeztetett, hogy az új technológiák mellőzése ugyanakkora hátrányt jelent, mint amekkora előnyt a használata. „A digitalizáció tekintetében már a 2020-as évek elejére szeretnénk az élvonalba tartozni, de ehhez többek között a digitális írástudatlanság leküzdése, a vállalati kultúra még magasabb szintre emelése, és a digitalizációban rejlő mérhetetlen előnyök széleskörű felismerése szükséges.” Dr. Parragh László az előadása végén kitért azokra a lehetőségekre, amelyek nyitva állnak a vállalkozások előtt, amennyiben eltökélték magukat a technológiai lépésváltás mellett.

 

Forrás: Győrplusz

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!