Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Elkészült az Árpád Parkolóház

Már az adventi időszakban nagy segítség, hogy megnyílt az Árpád út 44. szám alatti, kétszáz férőhelyes parkolóház, amely a Belváros parkolási nehézségeit enyhíti.

 

„Az önkormányzat számos beruházással igyekszik segíteni a közlekedést, a megnövekedett győri gépjárműforgalom dinamikus levezetését. Saját forrásból, állami támogatással és az uniós pályázati lehetőségekkel új utak, csomópontok épültek, és parkolóhelyek létesülnek.” – nyilatkozta lapunknak Borkai Zsolt. A polgármester kérdésünkre kiemelte, a parkolóház adventi átadása azért is fontos, mert ilyenkor még fokozottabb a parkolási igény, de persze a 205 új parkolóhely az év minden szakában nagy segítség az itt élőknek, dolgozóknak, kereskedőknek, a belvárosba érkezőknek egyaránt. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a korábban itt működő és leromlott állapotba került ifiház közösségi funkcióját a Rómer ház vette át, a 205 új parkolóhely mellett pedig egy kuriózumnak számító zöldtető-rendszer is megvalósult, míg a kultúrát az új balett-terem szolgálja. Borkai Zsolt bejelentette, az idén féláron használható a parkolóház.

 

„Ez a fejlesztés egy újabb eleme annak a tudatos városfejlesztésnek, amit Győr folytat, és amit a jövőben is folytatni szeretne.” – emelte ki Kara Ákos államtitkár, győri országgyűlési képviselő. Hozzátette, a belváros fejlesztése mellett a többi városrész is kiegyensúlyozottan fejlődik. Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő a beruházás jelentőségét érzékeltetve elmondta, ha a parkolóház férőhelyeit a földfelszíni parkolókkal számolva egymás mögé raknánk, 1,1 km-re lenne szükség. Kiemelte a balett próbaterem építésének jelentőségét is, amely tovább erősíti a város kulturális életét.

 

Győrben az Árpád út és a Teleki László utca találkozásánál épült meg az Árpád Parkolóház. A létesítmény alapkőletétele 2017. november 27-én volt, vagyis alig valamivel több, mint egy év alatt készültek el a gépkocsibeállók. Az épületben a nyitott gépjárműtárolók mellett a Győri Balett számára egy balett próbaterem funkciójú egységet is kialakítottak. A parkolóházat 2018. december 14-én déli 12 órától használhatják a közlekedők.

 

Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója a mintegy 8000 négyzetméteres területet mutatta be. Az épület szerkezete: a földfelszín alatt két félszinten pince, eföltött földszint, plusz 4 emelet, azaz 8 félszint található. A tetőn – mintegy az V. emeleten - félszint eltolásos szerkesztéssel – zöldtetőt alakítottak ki. A III. és IV. emelet Teleki László utcai oldalán, illetve a IV. emelet keleti oldalán, továbbá az egész tetőszinten – összesen: 1276 négyzetméter – intenzív zöldtető létesült, ennek megfelelő szigetelési rendszerrel, közel 5000 növény beültetésével, automata csepegtető öntözési rendszerrel. A homlokzati kialakítás: szerelt szálcement homlokzat (összesen: 700 m2).

 

A létesítményben 205 gépjármű-parkolóhely áll rendelkezésre ezen belül 5 db mozgáskorlátozottak számára fenntartott. A parkolást integrált informatikai rendszer segíti. Az épületben – később üzembe helyezendő – elektromos töltőállomás-helyeket, továbbá motorparkolót és kerékpártárolót is kialakítottak. A személyi közlekedést 2 db, egyenként 8 személyes, 630 kg teherbírású, hidraulikus, gépház nélküli, személyfelvonó segíti.

A Győri Balett művészeti tevékenységének támogatására a létesítmény 453 m2 alapterületű földszintjén 223 m2 nagyságú Balett Stúdió, próbaterem létesült a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítményekkel. A Balett Stúdió berendezése, a takarítási munkák elvégzése ezekben a hetekben zajlik.

Kivitelező: W-E 2017 Konzorcium tagjai a West Hungária Bau Kft. és Euro Generál Zrt., a kivitelezés értéke mintegy 1,7 milliárd forint.

 

„A fejlesztés a „Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben” című Széchenyi 2020 projekt keretében valósult meg. A balett terem építéséhez az önkormányzat 186 millió forintos önrészt biztosított.”

 

Parkolási tudnivalók

 

A parkolóház főbejárata az Árpád út felől található ki-és bejárati lehetőséggel. A parkolóházból kikanyarodni az Árpád útra jobbra (az Árkád felé) és balra (a Teleki út felé) egyaránt lehet.

A parkolóháznak van egy, a főbejárattól különválasztott bejárata is, ez a Teleki út felőli homlokzatnál található, mely a parkolóház üzemszerű működésekor a Szent István út felől közlekedők számára áll rendelkezésre, így nem kell a Teleki út – Árpád úti jelzőlámpát igénybe venni a behajtás alkalmával.

 

A projekt részeként átalakították a Teleki utca - Árpád út kereszteződésében lévő, jelzőlámpás csomópontot. Így lehetővé vált a Teleki utcában a színház épülete felől érkezők számára a balra kanyarodás az Árpád út felé. A Szent István útról érkezők a Teleki utcáról – ahogyan eddig – jobbra, kis ívben bekanyarodhatnak az Árpád útra.

 

A parkolóházat gyalogosan ugyancsak az Árpád út felől lehet megközelíteni. Az épület főbejáratával szemben állva bal oldalon található a lépcsőházhoz illetve a két lifthez vezető gyalogosbejárat. Itt található a két díjfizető automata is. Az automaták egyelőre érmét és papírpénzt fogadnak el, később bankkártyás fizetési mód is lehetséges lesz. A díjfizető automaták próbaüzemszerűen működnek, átmeneti meghibásodás esetén az üzemeltető társaság munkatársai segítik a parkolóházat használó autósoknak.

 

Gázüzemű, illetve 210 centiméternél magasabb járművel a parkolóházba behajtani tilos!

 

A parkolóház Árpád úti és Teleki úti homlokzatán foglaltságjelzők mutatják az aktuális szabad helyek számát. Az épületen belül, a földszinten, a behajtási pontnál ugyancsak látható foglaltságjelző, ez mutatja a pinceszinteken és az emeleteken lévő aktuális szabad helyek számát.

 

A parkolóház üzemszerű működésekor a behajtásnál a sorompók melletti automatából jegyet kell húznia az autósoknak. A beállók felett piros vagy zöld fények jelzik a foglalt vagy szabad helyeket. A parkolóházban rendszámfelismerő rendszer működik, a díjfizetést követően kihajtáskor a sorompó automatikusan felemelkedik. Amennyiben ez nem történik meg, a járművezető a sorompó melletti automatába csúsztatja a jegyet, melyet a készülék elvesz, és a sorompó kinyílik.

 

A földszinten (P0) kapott helyet 5 darab, mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhely. (A mozgáskorlátozott használók számára külön gyalogosútvonalat biztosítottak, melyet kék színű felfestés jelöl.)  A piceszinten két eltolt félemelet (P-1 és P-2), az emeleteken nyolc eltolt félemelet (P1-től P8-ig) található. Valamennyi szinten biztosított a kapcsolat a lépcsőház illetve a liftek felé.

 

Az Árpád Parkolóház használatának díja 2018. december 14-én déli 12 órától 100 Ft/60 perc. (Minden megkezdett 60 perces egység díjköteles.)

2019. január 2-től a parkolóház használatának díja: 200 Ft/60 perc.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!