Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Nincs minden évben EYOF, de a fejlődés üteme megmarad

A Győrplusz hetilap újévi interjúja Borkai Zsolttal:

 

Az évkezdés alkalmából Győr polgármesterével ültünk asztalhoz. Szóba kerültek az ünnepek, de természetesen a mögöttünk hagyott és az előttünk álló esztendőről is kérdeztük a városvezetőt.

Az első kérdés adja magát: Hogy készült az ünnepekre?

 

-Az Adventi időszak mindig csodálatos Győrben, és – bár már számtalanszor átéltem – még mindig magával ragad az a hangulat, amit ilyenkor a belvárosban tapasztalhatunk. Mint magánember azt mondhatom, a legfontosabb az volt, hogy kellő időt tölthessek a családommal, hogy a feleségem, a gyermekeim számára valóban ünnep legyen az ünnep. De, hogy polgármesterként is válaszoljak: Büszke vagyok arra, ahogyan évről évre Győrben készülünk az ünnepekre. Büszke vagyok arra, hogy ma már országos, sőt az országhatárt átlépő hírű az Advent Győrben programsorozat. A díszvilágítás, a korcsolyapálya a Dunakapu téren, vagy a fényjáték mind-mind olyan élmény, amit a gyerekek, de sokszor a felnőttek is tátott szájjal csodálnak. Amikor a Győri Advent erényeiről beszélek, nem csak látványos attrakciókra gondolok, hanem a szakrális jellegű, meghitt programokra is. Ez az egyensúly az, amitől olyan szerethető városunk kínálata.

 

-Szilveszter éjjelén sokan tesznek újévi fogadalmat. Polgármester úr fogadott meg valamit?

 

-Nem vagyok híve az újévi fogadalmaknak, mert úgy gondolom, ha megszületik bennünk egy elhatározás, hogy valamit meg szeretnénk valósítani, vagy valamin változtatni szeretnénk, azt nem azért kell betartani, mert az év első órájában megfogadtuk, hanem mert jónak, hasznosnak gondoljuk. Az elhatározásaim nem újévi fogadalmak mentén születnek, a nagyobb döntéseimet igyekszem magamban megalapozni, körüljárni, mások véleményét kikérni, a kisebb ügyekben, minthogy mondjuk ne egyek annyi édességet – kivéve persze a gesztenyés sütit, amiből elég sokat fogyasztottam az ünnepek alatt – szintén nem kell fogadalmakhoz kötnöm, sportolóként ennél több önfegyelmet tanultam.

 

-Ha már a döntéseknél tartunk. Utólag mennyire volt jó döntés, hogy pályáztunk az EYOF rendezésére? Megérte?

 

-Abszolút és minden szempontból! Már önmagában az eszmei értéke, hogy olimpiai eseményt rendeztünk, felbecsülhetetlen. Ha úgy tetszik, sporttörténeti pillanat, amikor meggyújtottuk a fáklyát, és felhúztuk az olimpiai zászlót. Ezen kívül a kézzel fogható hozadéka is óriási. Elég csak körülnézni a városban. 21-ik századi létesítmények épültek, utak újultak meg, közterek szépültek meg. Nem csak sportközpont de új kollégium is épült, minderre húszmilliárdot meghaladó állami támogatást kaptunk. Ezek a fejlesztések itt maradtak nekünk, győrieknek, és több száz fiatal birtokba is vette az edzőpályákat, az egyetemen az új kollégiumi szobákat. Ami különösen nagy öröm volt számomra, látni azt a lelkesedést, ahogy a győriek hozzáálltak a rendezvényhez. Magukénak érezték, és vendégszeretetükről, szurkolásukról a külföldi sportolók, sportvezetők is nagyon elismerően nyilatkoztak. Köszönöm nekik, hogy ismét bebizonyították, a győriek igazi közösséget alkotnak!

 

-Mi az, amit az EYOF-on kívül kiemelne az elmúlt évből?

 

-A miniszterelnök úrral kötött megállapodásunkat mindenképp kiemelném, hiszen a Modern Városok Program keretében újabb többmilliárdos beruházások valósulhatnak meg a városban. Ezek a fejlesztések elsősorban lakossági igényekre reflektálnak, de erősítik gazdaságunkat, turisztikai vonzerőnket, városunk élhetőségét is. A teljesség igénye nélkül az állatkert, a strand, az egyetem fejlesztése, a mentőállomás létesítése, a parkolási nehézségek enyhítése, a számos közlekedési infrastruktúra-fejlesztési elem, vagy épp a kultúránkat tovább erősítő színházfelújítás, a hangversenyterem, vagy a konferenciaközpont építése hosszú távon jelöli ki a város fejlődésének irányait. Kiemelném az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázat elkészítésének folyamatát is, amelybe sikerült bevonnunk a győrieket, közvélemény-kutatás, kérdőívek, EKF Nap keretében. Mindeközben olyan partnereket szereztünk, akik révén Győr esetleges sikere az egész régió sikere lehet Pannonhalmától Sopronig, Nagycenktől Dunaszerdahelyig. Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert akár elnyerjük a rangos címet, akár nem, mi olyan kulturális fejlesztéseket és programokat szeretnénk megvalósítani, amelyekre igénye van az itt élőknek, s nem csak a győri, de a minket körülvevő értékek is közelebb kerülhetnek hozzánk.

 

-Mit emelne ki a jövő évből?

 

-Itt is hosszú lenne a lista, ezért csak egy-két jellemző dolgot említenék. Elsősorban, hogy folytatjuk a közlekedési infrastruktúránk fejlesztését, valamint a parkolási gondok orvoslását. Tudom, hogy a városban a legtöbb problémát egyre inkább a csúcsidei közlekedési nehézségek, valamint a parkolóhelyek hiánya okozza. Amikor a városi úthálózat java épült, nyilván nem ekkora gépjárműállományra tervezték. Az utcák méretei behatárolják a lehetőségeket, de komoly szakmai munka folyik annak érdekében, hogy javítsunk a helyzeten. A 2017. második felében kialakult torlódások nagyrészt szintén közlekedésfejlesztés miatti lezárások következtében alakultak ki, emiatt kérem is a győriek megértését és türelmét. Az elmúlt években több közlekedési tengely készült el, és a város tehermentesítését szolgálja a keleti elkerülő is. A 83-as út bővítése, a Radnóti utca kikötése az 1-es útra szintén fontos fejlesztés, ahogyan a parkolási gondok orvoslására a már elkezdett Árpád úti parkolóház, a Vásárcsarnokhoz vagy épp a Modern Városok Program keretében a kórházhoz tervezett létesítmény is.   S, ha már a közlekedésről beszélünk, örömteli, hogy a Modern Városok Program lehetőséget kínál a vasútállomás és a buszpályaudvar modernizálására is, hiszen ezeket a város fogadószobájának is tekinthetjük. Fontos az is, hogy a gazdasági környezetünk vonzó legyen a befektetők számára. Ez a dinamikus fejlődés és a győri munkaerő boldogulásának is a záloga. Éppen ezért január 1-jével már másodízben csökkentettük az iparűzési adó mértékét, először 2-ről 1,8, most pedig 1,6 százalékra. A korábbi csökkentés mutatta, hogy ez nem jelent kiesést az adóbevétel terén, s bízom benne, hogy most is a befektetéseket, a fejlesztéseket ösztönözzük a lépéssel. Bízom abban is, hogy a vállalatoknál maradó pénzből a munkaerő még jobb megbecsülését is ki tudják fejezni, mert ezzel is tehetnek a munkaerőhiány enyhítése érdekében. Folytatjuk a különböző városfejlesztési beruházásokat, fesztiváljainkat, és sporteseményeinket is. Bár EYOF-ot nem rendezünk az idén, de például utánpótlás atlétika EB-t, igen, szóval rangos nemzetközi eseményből sem lesz hiány.

 

-Nem tudom megkerülni a kérdést: 2018 és 2019 is választási év. Mire számíthatunk?

 

-Valóban, az idén országgyűlési, jövőre pedig önkormányzati választások lesznek Magyarországon. Persze álszentség lenne azt mondani, hogy ez nem befolyásolja az életünket, hiszen nyilván minden párt és politikus nyerni szeretne, ezért be szeretné mutatni, hogy mit kínál a választóknak. Az elmúlt kampányok alatt Győrben – néhány esettől eltekintve – sikerült megtartani a tisztességes hangnemet, és bízom benne, hogy ezúttal sem lesz ez másként. De akár kampányidőszakról beszélünk, akár nem, a város fejlődése a legfontosabb, országgyűlési és önkormányzati képviselőink és jómagam is ezért dolgoztunk eddig is, és ezt tesszük ezután is.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!