Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Fergeteges megnyitóval kezdődött az EYOF

16 ezer egyszerre villanó karkötő, zúgó taps, az EYOF-lángja, lélegzetelállító produkciók, ezer szelfi a csapatbevonulások alatt, magyar- és világsztár fellépők és megannyi örömkönny – röviden így foglalhatjuk össze a vasárnap estét, amikor egy rendkívüli megnyitóval kezdetét vette a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győrben.

 

A nyitóceremónia műsorvezetői Ördög Nóra és Szujó Zoltán köszöntötték a több ezres tömeget az ETO Stadionban, ahol elsőként Borkai Zsolt, Győr város polgármestere, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Szervezőbizottságának elnöke mondta el beszédét. Borkai Zsolt úgy fogalmazott: „Csodálatos ez a pillanat, amelyet most együtt élhetünk át, és amelyről 2011 óta álmodtunk. Lassan hét éve készülünk arra, hogy Magyarországon köszöntsük Európát, hogy Győrben fogadjuk ötven ország legjobb 14-18 év közötti sportolóit és valamennyi kedves vendégünket. Most, a mai nyitóünnepséggel elkezdődik az az izgalmas egy hét, amelyet mindannyian nagyon vártunk: sportolók, bírók, szurkolók, önkéntesek, vendégek és a szervezők is. Az EYOF-nak köszönhetően most erre az időszakra mindannyian egy nagy családdá válunk.”

 

 

A Szervezőbizottság elnöke kiemelte: „Sportolóként magam is tudom, hogy mekkora erőt, mekkora lendületet ad az, amikor jó körülmények között, rengeteg szurkoló előtt, kitűnő ellenfelek ellen mérettetheti meg magát az ember. Büszke vagyok arra, Magyarország első olimpiai multi- sporteseményének, az EYOF-nak lehetünk házigazdái! Egy olyan komplex rendezvénynek, ahol nem csak tíz sportág küzdelmei zajlanak majd, hanem megmutathatjuk Magyarország kultúráját, sokszínűségét, Győr értékeit, szépségeit és a magyar emberek vendégszeretetét is.” Borkai Zsolt emlékeztetett, a versenyek többsége teljesen új, világszínvonalú sportlétesítményekben zajlik majd és köszönetet mondott ennek megvalósításában Magyarország Kormányának, hogy Győr mellé álltak, és ezáltal nemcsak álom maradhatott, hanem immáron valósággá vált, hogy hazánk első olimpiai eseményének otthont adhassunk!

 

Jó estét magyar barátaim! – kezdte magyar nyelven köszöntőjét az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnöke a megnyitó ünnepségen, aki külön köszöntötte a győri polgárokat is. Kiemelte, a magyar az egyik legrégebbi olimpiai nemzet, 176 aranyérmet szereztek az olimpiákon, közülük egyet éppen a mellette álló Borkai Zsolt. „Minden sportolónak joga van arra, hogy büszke legyen országára, és minden országnak joga van arra, hogy büszke legyen sportolóira.„ Hangsúlyozta, az EYOF a legrégebbi európai olimpiai rendezvény, amelyet először 26 évvel ezelőtt Brüsszelben rendeztek meg. Janez Kocijancic a megnyitó ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elmondta, az első magyarországi olimpiai rendezvény sikerének kulcsa a rugalmas és mindenre odafigyelő szervezés, amelyet látva a győri akár minden idők legjobb Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválja is lehet.

 

 

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megnyitóbeszédében leszögezte, Győr az elkövetkező napokban Európa ifjúsági sportjának középpontja lesz. „Mi, magyarok igazi sportnemzet vagyunk. Testben és lélekben egészséges, bátor és büszke nemzetnek ismernek minket az egész világon. Bízunk a saját erőnkben és hiszünk a saját képességeinkben.” A fejlesztési miniszter szerint az első napok tapasztalata arra enged következtetni, hogy a szervezéssel is jelesre vizsgázunk.” Az eseményt hivatalosan megnyitó fejlesztési miniszter kifejtette: „Hazánk számára mindig megtisztelő feladat és szívesen vállalt kihívás, ha házigazdája lehet fontos versenyeknek. Fontos versenyeknek, mint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amely az olimpiai mozgalom harmadik legjelentősebb eseménye, az utánpótlás legrangosabb seregszemléje. A hazánkban rendezett bajnokságok sok-sok fiatalt szólítanak meg. Egyre többen kezdenek el majd sportolni, egyre többen fedezik fel a mozgás örömét.” A program a sportolók, a játékvezetők, végül az edzők fogadalomtételével folytatódott. Az olimpiai zászló bevonulása után a versenyzők nevében Fehér Nóra tornász, az edzők részéről Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, a bírók nevében Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetője mondta el az esküt szövegét.

 

A csapatbevonulásokat követően egy rövid film segítségével követhettük nyomon az EYOF-láng útját, amellyel már a megnyitó helyszíne felé is neves sportolók futottak, míg nem végre megérkezett a stadionba. A jelen nagy alakjai, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgó, Görbicz Anita háromszoros BL-győztes kézilabdázó, Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, kézről kézre adta a fáklyát, míg végezetül a színpadon elhelyezett hatalmas Győr felirat ipszilonjában Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtotta meg az EYOF lángot. Az ünnepséget egy hatalmas buli zárta.

 

További részletek és képek: gyor2017.hu

 

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!