Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Rekordösszegből gazdálkodik az idén a város

55 milliárd forintos főösszegű költségvetést fogadhat el a februári közgyűlés. A tervezett büdzsé mintegy egyharmadát fejlesztésekre fordítják, és az intézményhálózat magas színvonalú fenntartására is hasonló összeget szán a város…

 

„A 2017-es költségvetésünkkel folytatjuk a hagyományt, hogy az önkormányzat magas színvonalon kívánja működtetni intézményrendszerét, ezért erre a feladatra mintegy 20 milliárd forintot szánunk. A másik fő jellemzője a büdzsének, hogy a városfejlesztésre a főösszeg mintegy egyharmadát, 18 milliárd forintot fordítunk.” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, aki Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármesterrel közösen mutatta be a tervezet fő számait.

 

A város gazdasági erejét mutatja, hogy a bevételi oldalon a legnagyobb tétel az iparűzési adóból származik, a 21,5 milliárdos összeg a 25 milliárdos össz-adóbevétel túlnyomó részét jelenti. Szintén a bevételt növeli az a másfél milliárdos állami támogatás, amelyet a decemberi kormányhatározat tartalmazott. Az idei győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál természetesen a bevételi és a kiadási oldalon is megjelenik, a még hátralévő fejlesztések mellett rendezési tételekkel. A polgármester emlékeztetett arra, hogy az állam és az önkormányzat közös finanszírozásában új egyetemi kollégium építésével is erősítik a felsőoktatást, az állam hatmilliárdos támogatása mellett a büdzsé tartalmazza a 3 milliárdos városi részt. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy január 1-től változott az oktatás rendszere, az önkormányzat már üzemeltetőként sem játszik szerepet az intézmények életében, ennek ellenére Győr 2017-ben 4,9 milliárddal járul hozzá az oktatási rendszer működéséhez. Mint elhangzott, az önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet szentel a szociális és egészségügyi intézményei magas színvonalú működésének, valamint a nívós győri kulturális élet továbberősítésére, s a népszerű, sokakat vonzó rendezvények megrendezése is fontos feladat. A sporttámogatás egymilliárdos összege pedig jóval meghaladja a korábban elfogadott mindenkori költségvetés egy százalékos értékét. Borkai Zsolt kiemelte, az élsport mellett az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport is kiemelt figyelmet kap a városban.

 

 

A már említett 1,5 milliárdos kormányzati támogatásból mintegy 900 milliót a Bécsi kapu tér megújítására, 200 milliót az Ifjúság körút felújításának befejezésére, míg 400 milliót a Szauter utca átépítésére fordítanak. Utóbbi esetében a temető előtti szakasz négysávossá bővül, míg a 82-es úti csomópont turbó körforgalommá alakul. Folytatódik a Szövetség út kikötése mintegy 400 millió forintból, a Radnóti út kikötésére pedig egymilliárd forintot terveznek. A sort folytatva elhangzott városüzemeltetési feladatokra egymilliárd forinttal számolnak, és 800 milliót fordítanak a közterületek fejlesztésére, parkrendezésre, köztéri alkotások elhelyezésére. Az Útkezelő Szervezet költségvetése többek között tartalmazza a Rába kettős híd díszvilágításának kialakítását is. Az uniós források felhasználásával kapcsolatban elhangzott, a TOP-os pénzekből elindulhat az idén a Vásárcsarnok felújítása és a hozzá kapcsolódó parkolólemez, illetve az Árpád úti parkolóház és multifunkciós épület építése. Szintén uniós források segítségével közelít a befejezéshez a Szövetség úti óvoda, a Türr úti bölcsőde, vagy épp a Lajta úti gyermekjóléti központ felújítása, s az idén valósul meg a Tihanyi úti és a Kör téri rendelő, vagy épp az Erzsébet ligeti óvoda felújítása is.

 

„A fejlesztések tekintetében továbbra is arra törekszünk, hogy az aktuális nagyberuházások mellett a városrészek kiegyensúlyozottan gyarapodjanak, a gazdasági környezet folyamatos vonzóvá tétele pedig azért fontos, mert az a vállalkozások számának és beruházásainak mértékét növeli, új munkahelyeket teremt, és az évről évre növekvő adóbevételeket újra a város fejlesztésére tudjuk fordítani. Az idei az utolsó év, hogy 1,8 százalékos az iparűzési adó, 2018. január 1-től 1,6 százalékra csökken, amely várhatóan újabb pozitív eredményeket generál. A fejlesztések, a közterületek szépítése, a kulturális élet pezsgése a győrieket szolgálja, emellett pedig a turistákat is a városba csábítja. ” - összegezte Borkai Zsolt, aki végezetül elmondta, a tervezet stabil és előremutató gazdálkodást biztosít a városnak, ezért bízik a közgyűlés támogatásában.

 

Forrás: Győrplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!