Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Már csak fél év, és Európa Győrbe érkezik

Izgalmas 180 nap áll előttünk. Miközben folynak az építkezések, a szervezési munkálatok, valamint az önkéntesek felkészítése, tavasszal Győrbe látogatnak a nemzetek csapatainak vezetői, majd az olimpiai láng is megérkezik, hogy aztán július 23-án, Magyarország történetében először városunkban lobbanjon fel…

 

„2011-ben, amikor elköteleztük magunkat a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezése mellett, még nagyon távolinak tűnt az esemény, ma pedig már alig fél évvel vagyunk a nyitány előtt.” – kezdte értékelését Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Hozzáfűzte, akkor persze még arra sem gondoltak, hogy hazánk előtt megnyílik a lehetőség egy esetleges nagy olimpia szervezése előtt, viszont ma már arról beszélhetünk, hogy ennek esélyeit egy sikeres EYOF – párhuzamosan többek között a vizes világbajnokság sikerével – nagymértékben növelheti.

 

A sikerességhez az állam is jelentősen hozzájárul, hiszen összességében – ide értve a sportlétesítmények, valamint például az olimpiai falu egyik helyszíneként is szolgáló új egyetemi kollégium építését – mintegy 21 milliárd forint támogatást nyújt, amihez a város többek között – szintén többmilliárdos nagyságrendben -  az infrastruktúra fejlesztését teszi hozzá. Ezek azonban nem csak az EYOF-ot, hanem hosszú távon a győrieket és a város további fejlődési lehetőségeit szolgálják. A tájékoztató helyszíne egyébként – 180 nappal a rajt előtt – egy már elkészült versenyhelyszín, az Audi Aréna Győr volt, de a készülő létesítmények munkálatai is jól haladnak, és a május 31-i határidőre elkészülnek.

 

 

Borkai Zsolt kitért a szervezésre is, amely valamennyi szemlebizottsági látogatáskor pozitív visszhangra talált. Ami jó hír, hogy mind az 50 európai ország hivatalosan is visszajelezte részvételét a győri EYOF-on. Az április 25-28. között sorra kerülő, csapatvezetői értekezleten, az úgynevezett Chef de mission-on tehát 50 ország küldöttei járják be a helyszíneket, olimpiai falvakat, véglegesítik a himnuszok, zászlók megjelenítését, és beszélnek át minden lényeges kérdést, amely sportdiplomáciai szempontból is nagy jelentőségű eseménynek számít. Erre az alkalomra csapatvezetői könyv is készül angol nyelven, amely minden tudnivalót tartalmaz majd a számukra. Május 9-13. között egyébként a NOB Értékelő Bizottsága látogat hazánkba, a megítélés szempontjából szintén pozitív lenne, ha a csapatvezetői találkozó a lehető legmagasabb színvonalon zajlana. – tette hozzá a MOB elnöke.

 

Érdemes megjegyezni a május 22-24-i dátumot is, hiszen ekkor érkezik meg az európai olimpiai láng, ezúttal Rómából, az Európai Olimpiai Bizottság központi városából. Az olasz főváros lánggyújtó ceremóniája után a péri reptérre érkezik a fáklya, majd kezdetét veszi a lángfutás. Az olimpiai jelkép két hónap alatt bejárja Magyarországot, ellátogat nagyvárosainkba, a fontos történelmi és turisztikai helyszínekre, végül Győrbe érkezik, és megfordul a térség falvaiban is.

 

A december 31-gyel lezárult önkéntes toborzás önmagában is egy sikertörténet, hiszen, több mint 2350 fő jelentkezett, ami nagy merítési lehetőség az eredetileg tervezett 1500-as számhoz képest. A regisztráltak interjúztatása folyamatosan történik, a kiválasztást pedig majd a képzések követik. A jelentkezők tíz százaléka külföldi, a korosztály vegyes, a legidősebb egy győri nyugdíjas, aki az EYOF idején tölti be 84. életévét.

 

Borkai Zsolt a nyitóünnepségről is beszélt. A július 23-i ceremóniát az ETO Parkban rendezik látványos és izgalmas műsorral, amelynek az előkészületei, próbái szintén zajlanak. Az EYOF nem csak egy sportesemény, így a Dunakapu téren a magyar kultúra és a régió értékeit bemutató programokat is szerveznek majd, ahol hazai termékek, a lángfutásban résztvevő városok és a főváros is bemutatkozik.

 

A sportszakmai területen folyamatos az együttműködés a tíz sportági szövetséggel, minden sportágban tesztversenyekkel készülnek a nyári „éles helyzetre”. A polgármester azt is elmondta, hogy a résztvevők közlekedését többek között úgynevezett shuttle járatokkal biztosítják majd. Szponzoráció tekintetében is jól állnak a szervezők, sok társadalmi felelősségvállalásban élen járó cég csatlakozott az EYOF-hoz akár pénzbeli, akár természetbeni juttatással. Kiemelt részterületként kezelik a biztonság kérdését, és nem kisebb feladat a 4000, olimpiai faluban lakó, valamint az önkéntesek és más résztvevők étkeztetése, szállásolása sem.

 

„Nyáron 50 ország mintegy 3600 sportolója méri össze tudását Győrben. Európa figyelme városunkra szegeződik, ezért a legjobb tudásunk szerint készülünk. A célunk, hogy a hozzánk látogatók jó hírét vigyék Győrnek, jó hírét vigyék Magyarországnak.” – zárta értékelését Borkai Zsolt.

 

Forrás: gyorplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!