Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Győrben ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége

A Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlését rendezik június 18-19-én. Az első napon a polgármesterek és a kormány több tagja a Városházán tanácskozott. A fő téma az önkormányzatok helyzete volt…

Az ülés pénteken 13 órakor kezdődött, amelyre megérkezett Pintér Sándor belügyminiszter és dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Tállai András önkormányzati államtitkár is.

A közgyűlés szünetében az előadók sajtótájékoztató keretében számoltak be az ülés fő témáiról. Kósa Lajos az MJVSZ elnöke kifejtette, a győri a szövetség első ülése az új kormány felállása óta, ezért a fő téma természetesen az önkormányzatok helyzete, illetve az önkormányzati szabályozási rendszer kereteinek megváltoztatása.

Ennek szükségességét azzal a példával érzékeltette, mely szerint az ország lakosságának a fele 24 önkormányzat közigazgatási területén él, míg a másik fele a többi 3150 önkormányzatban, a szabályozás mégis azonos terheket ró az önkormányzatokra.

Borkai Zsolt polgármester két fontos témát érintett, az egyik az iparűzési adó beszedésének visszaadása az önkormányzatoknak, a másik pedig az adóerő képesség miatti elvonás, amely Győr költségvetését különösen érzékenyen érinti.

Tállai András önkormányzati államtitkár üdvözölte, hogy a polgármesterek egységesen támogatják az iparűzési adó beszedésének visszaadását. Hozzátette, az önkormányzati államtitkárság minden önkormányzati szövetséggel érdemi partnerségre törekszik annak érdekében, hogy az ő véleményüket meghallgatva alakíthassák ki a szabályozás kereteit.

Botka László a szövetség társelnöke hangsúlyozta, az MJVSZ az előremutató szakmai párbeszéd helyszíne, nem pedig a politikai vitáké, és ennek szellemében folyik az ülés Győrben is. Hozzátette, nagyon hasznosnak ítéli a kormány képviselőivel való találkozást, és bízik benne, hogy a döntéshozatalnál támaszkodnak a nagyvárosok tapasztalataira.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kiemelte, a minisztériuma alá tartozó kérdések tekintetében kiemelt partnerek az önkormányzatok, ezért is fontos számára, hogy meghallgassa, és magával vigye az itt elhangzottakat. Ehhez csatlakozott Szita Károly, az MJVSZ ügyvezető alelnöke, aki úgy látja, a minisztérium nyitott az önkormányzatok felvetéseire, és biztos benne, hogy a feladatok helyes elosztásával színvonalasan elláthatók és működtethetők a közszolgáltatások.

Forrás: www.gyor.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!