Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

2018-tól 1,6 százalékra csökkenhet az iparűzési adó Győrben!

A 2014-es adócsökkentés után újabb adókönnyítés várható a győri gazdasági élet szereplői számára. A néhány éve még 2 százalékos adónem 2018-tól már csupán 1,6 százalék lehet, hamarosan pedig az Ipari Park is tovább bővülhet…

 

Borkai Zsolt polgármester 2013 végén jelentette be, hogy az önkormányzat 2014 január 1-től 2 százalékról 1,8 százalékra mérsékli a helyi iparűzési adó mértékét. A városvezető a lépést azzal indokolta, hogy a város gazdasága egyre jobban teljesít, a csökkentés pedig további vonzerőt jelenthet a nálunk működő és a Győrben letelepedni szándékozó vállalkozások számára. A döntés olyannyira helyesnek bizonyult, hogy a város a csökkentés ellenére a következő két évben is adóbevételi rekordot döntött.

 

„Az iparűzési adó 1,8 százalékról 1,6 százalékra való csökkentését terjesztem a novemberi közgyűlés elé.” – jelentette be Borkai Zsolt polgármester szerdán. Kifejtette, a 2018. január 1-jén életbe lépő változás több mint tíz százalékos tehercsökkentést jelent a vállalkozások számára, összességében pedig mintegy 2 milliárd forintot hagy a gazdasági élet szereplőinél. A polgármester kiemelte, az önkormányzat szoros együttműködést alakított ki a vállalkozásokkal, az egyetemmel és a kamarával is, és ennek az együttgondolkodásnak az eredménye, hogy a gazdaságunk résztvevői hosszú távra tudnak tervezni. Ezt a döntést is azért hozzák meg több mint egy évvel a bevezetése előtt, hogy a vállalkozások felkészülhessenek rá, lássák az irányvonalat, a jövőképet, amit a város kínál a számukra.

 

„A kétmilliárd forint, amit a vállalkozásoknál hagyunk, nem kevés, és arra számítunk, hogy ezt innovációra, fejlesztésre fordítják. Bízunk benne, hogy az intézkedés hozzájárul a munkabérek magas színvonalának fenntartásához, a győriek munkájának megfelelő megbecsüléséhez, tehát például béremeléshez, emellett a munkaerőhiány orvoslását szolgáló programokhoz, köztük a lakhatási támogatáshoz is nagyobb mozgásteret adhat.” A polgármester kiemelte, az önkormányzat igyekszik a gazdaságból befolyt összegeket úgy visszaforgatni, hogy az a gazdaság további élénkítésére és a város gyarapodására is szolgáljon. Az adóbevételek így tudják folyamatosan biztosítani a városi fejlesztéseket, infrastruktúra-bővítéseket és az intézményhálózat színvonalas fenntartását is.

 

 

Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester hozzáfűzte, Győrben jól érzik magukat a cégek, ez a folyamatos bővítéseikből, fejlesztéseikből is látható. Az önkormányzat ehhez saját eszközeivel járul hozzá, az iparűzési adó csökkentése mellett például a gazdasági infrastruktúra folyamatos fejlesztésével. „Győr vonzereje abban is tetten érhető, hogy az Ipari Park mára gyakorlatilag betelt, ezért a jövő évben megkezdjük az újabb bővítést, újabb potenciális telephelyeket kínálva a cégeknek.” Az alpolgármester azt is elmondta, 2016. január 1-jével már történt egy adókönnyítés, hiszen az önkormányzat döntése révén a Győrben praktizáló mintegy száz háziorvos - felnőtt-, gyermek- és fogorvos -, valamint védőnő mentesült a helyi iparűzési adó megfizetése alól.

 

A városvezetők azt is leszögezték, az adómérséklés a költségvetés egyensúlyát számottevően nem befolyásolja, hiszen bár az iparűzési adó mértéke alacsonyabb lesz, de – ahogy a 2014-es csökkentést követően is történt – arra számítanak, hogy az egyre nagyobb nagyságrendet képviselő iparűzési adóalap, az építményadó-bevétel növekedése, a Győrben működő vállalkozások adózási képességének folyamatos bővülése, a városba települt új vállalkozások adóalannyá válása kompenzálja azt.

 

„A város gyarapodásának záloga a jól teljesítő gazdaság, ehhez pedig vonzó befektetői környezet, tervezhetőség és kiszámíthatóság szükséges.” – hangsúlyozta Borkai Zsolt, aki hozzátette, a hosszú távon fenntartható dinamikus gazdasági fejlődés révén a győri családok is hosszú távra tervezhetik jövőjüket egy folyamatosan fejlődő, erősödő városban. Ehhez járulhat hozzá a novemberi előterjesztésem közgyűlési elfogadása.” – zárta a polgármester.

 

Forrás: Győrplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!