Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Mozdulj a jövődért!

1600 kilométert futnak 16 nap alatt az egészségért dolgozók, hogy felhívják a figyelmet, a mozgás fontosságára. A győri állomáson azt is megtudtuk, mit vállal az államtitkár, mit a polgármester és mit az egyetem rektora…

 

A mozgásszegény életmódba közel annyian halnak bele Magyarországon, mint a dohányzásba. Rendszeres testmozgással például 13 féle rák kialakulásának a kockázata csökkenthető, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedésekről ne is beszéljünk. A „FUSS MAGADÉRT EGY KÖRT!” eseménysorozat keretében az egészségért dolgozók 16 napon át 1600 kilométert futnak. A program első állomása Győr volt, ahol a mindennapi mozgás fontosságára igyekeztek rávilágítani a szervezők. A stafétahengerbe rejtett papírra mindenki felírhatta vállalását a saját, vagy a társadalom egészsége érdekében.A futókat Győrben, a Széchenyi István Egyetemen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte, aki elmondta, egy öt évvel ezelőtti felmérés azt mutatta, hogy a gyerekeknek csak öt százaléka sportol rendszeresen. Ezért vezették be a mindennapi testnevelést, amelynek köszönhetően ma ez az arány 75 százalék. Hozzátette – és a staféta papírjára vetette – a célja, hogy olyan irányba tereljék a társadalmat, hogy sportos nemzetből sportoló nemzetté is váljunk. „Győr pozitív példa, hiszen sportos város, és nagyszerű feltételei vannak a mozgásnak, amit szerencsére ki is használnak a győriek.”

 A házigazda Győr polgármestere, Borkai Zsolt gratulált a kezdeményezéshez, hiszen a mozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. „Győr attól sportos város, hogy az itt élőknek van igényük a mozgásra. Az önkormányzat pedig ezt az igényt igyekszik kielégíteni a maga eszközeivel, ezért támogatja jelentősen a sportot, és fejleszti a szabadidősport helyszíneit.” Ebben olyan partnereik vannak, mint az államtitkárság, vagy épp az egyetem. Borkai Zsolt elmondta, maga is rendszeresen sportol, odafigyel a táplálkozására, ezért vállalása is inkább a közösségnek szól. „Arra törekszünk, hogy a jövő évi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nagyszerűen sikerüljön, és ennek hatására is minél több fiatal kapjon kedvet a sportoláshoz.”

 

Dr. Földesi Péter az egyetem rektora hangsúlyozta, Győrben kitűnőek a sportolási lehetőségek, minden korosztály megtalálja a maga számítását, ezért arra bíztatta a jelenlévőket, hogy éljenek is ezekkel a lehetőségekkel. Személyes fogadalma, hogy mostantól csak a negyedik emelettől felfelé használja a liftet. „Elsőre talán nem nagy vállalás, de ha hozzáteszem, hogy az irodám a másodikon található, és napi 15-20-szor megteszem ezt az utat, úgy azért szép kis testmozgás összejön belőle.”Az eseményen Kropkó Péter 51-szeres Ironman a futókkal és egyetemi hallgatókkal együtt olyan gyakorlatokat mutatott be, amelyek a mindennapokban elvégezhetők két tanóra vagy két értekezlet között is. A Komárom-Győr-Nick szakaszt a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet csapata az IRONMAN 70.3 Budapest csapatával közösen futotta le.

 


Magyarországon 10 percenként meghal valaki az egészségtelen táplálkozás, 21 percenként a dohányzás és 35 percenként a mozgásszegény életmód miatt. Olyan betegségekbe halunk bele, amelyeket jórészt mi okozunk magunknak azzal, ahogyan élünk. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. – hirdeti az „Előzd meg a jövőd” kampánya.

 

 

Forrás: Győrplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!