Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt Győrben

Igazi kuriózumnak tekinthető az a pénteken nyílt állandó kiállítás, amely több mint száz év olimpiai sikereit eleveníti fel a győri sportolók relikviái segítségével.

 

 

„A mai kor sportsikerei mellett fontos, hogy méltó módon emlékezzünk azokra, akik eredményeikkel hozzájárultak városunk sportéletének fejlődéséhez, példájukkal az utánpótlás gyarapításához is.” – fogalmazott a megnyitón Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Kiemelte, a termekben több mint 100 év Győrhöz kötődő olimpikonjainak érdemeivel ismerkedhetünk meg 1912-től napjainkig. Borkai Zsolt hangsúlyozta, a kiállítás létrehozása egy újabb széleskörű összefogás eredménye, létrejöttéhez a felajánlók több mint 600 tárggyal járultak hozzá. „Köszönet érte, hiszen felajánlásukkal megteremtették a lehetőségét, hogy nem csupán fennmaradhatnak ezek a sporttörténeti relikviák, de a nagyközönség számára is megismerhetővé, bárki által megtekinthetővé válnak. Büszkeséggel tölt el, hogy magam is gyarapíthattam a tárlatot, és mostantól kezdve – ha valaki az aranyérmem felől érdeklődik, mondhatom neki, hogy a győri olimpiatörténeti kiállítás részeként megtekintheti.”

 

 

 

A polgármester kitért a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére is. Mint mondta, jövőre több ezer fiatal versenyző látogat el hozzánk, akik Győrben szeretnék bizonyítani, hogy nem csupán reménységek, de a jövő nagy sportolói lehetnek. A MOB elnökeként utalt a 2024-es olimpiára is, amelyre épp a napokban adta be hazánk a pályázatát.

 

Borkai Zsolt végezetül elmondta, reméli, hogy sokan tekintik meg a színvonalas kiállítást, és azt is, hogy a jövőben számos olyan siker születik majd, amely folyamatosan szükségessé teszi a tárlat bővítését.

 

 

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója a kiállítás rendezőjeként elmondta, különleges pillanat ez a győri közgyűjtemények életében. A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Herman Ottó úti kiállítóterében létrehozott modern tervezésű, látványos kiállítás kronologikus sorrendben mutatja be az elmúlt száz év olimpiáinak győri vonatkozásait.

 

A kiállítási anyagban 16 sportág 80 sportolójának és 23 sportszakemberének, köztük edzők, játékvezetők, sportvezetők, orvosok és újságírók relikviái jelennek meg, akik összességében 41 dobogós, és 39 további pontszerző helyezést tudhatnak magukénak.

 

 

A megnyitót követően az olimpikonok maguk is megtekintették a tárlatot, és elismerően nézegették egymás relikviáit. A kiállítótérben rengeteg sporttörténeti érték található. A teljesség igénye nélkül megcsodálhatjuk Kammerer Zoltán érmeit, Keglovich László 1968-as mexikói olimpiai oklevelét, Iváncsik Mihály 1992-es barcelonai versenyzői kártyáját, Herceg Miklós 1996-os atlantai mezét, Kulcsár Anita 2004-es athéni felszerelését, de láthatunk számos olimpiai formaruhát, kabalafigurákat, kortörténeti dokumentumokat, interaktív felületeket és egy idővonalat, ahol 1912-től 2014-ig olvashatjuk, hogy melyik olimpián kik vettek részt városunkból.

 

Forrás: Győrplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!