Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Olimpia: Budapest beadta pályázatát

Budapest a szerda éjféli határidő előtt, már kedden beadta a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó első pályázati anyagát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

 

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésére irányuló első pályázati anyag szerdai beadása után most következik az első megmérettetés. A NOB tagjai 80 adathordozón kapták meg a pályázati anyagot.

 

'Ebben nem szerepelnek olyan jellegű konkrétumok, amelyeket ne lehetne módosítani a későbbiek folyamán, ez egy beugró. Csak elszúrni lehet, itt még nem tudunk előnyt szerezni' - nyilatkozta Borkai Zsolt az M4 Sportnak a Lillehammerben zajló ifjúsági téli olimpián.

 

A MOB vezetője hozzátette, ez a lépés már az Agenda 2020 keretein belül történik, hiszen egy gazdaságos olimpiáról van szó, a pályázatban is fel kell tüntetni, hogy az adott ország és az adott város gazdaságához igazítva történik a tervezés, a fenntarthatóságot figyelembe véve. - számolt be az MTI.

 

'Nagy lehetőséghez érkeztünk, úgy gondolom, hogy jó úton járunk' - tette hozzá Borkai Zsolt, aki kiemelte, a pályázati anyag tartalmazza már a helyszíneket is, illetve azokat a küldetéseket, amelyeket meg kellett fogalmazniuk. Elárulta, olyan kérdésekre adtak választ, hogy miért szeretnének olimpiát rendezni és miért gondolják úgy, hogy Budapest ideális helyszín az ötkarikás játékok megrendezésére. 'Bemutatjuk az országot, a fővárost, a szálláslehetőségeket, az ötleteinket, még az olimpiai falut is, amelynek a helyszíne még nem teljesen végleges' - mondta Borkai Zsolt.

 

Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője az MTI-nek azt mondta, a nemzetközi sportági szakszövetségek az előzetes egyenkénti egyeztetések során 'rendkívül pozitívan' nyilatkoztak a magyar pályázatról, és képesnek tartják Budapestet arra, hogy megrendezze az ötkarikás játékokat. A pályázati anyag alapvetően két részre bontható, az egyik a tervezett helyszínekről és létesítményekről, a másik az egyéb kötelezettségekről szól. Budapest közigazgatási határain kívül Balatonudvariban, Balatonfüreden, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Üllőn és Veszprémben alakítanának ki versenyhelyszíneket. Ezzel kapcsolatban emlékezetes, hogy a győri közgyűlés januári ülésén nyilatkozatban is támogatta a rendezési terveket. A NOB-nak küldött dokumentumból az is kiderül, hogy előzetesen 2024. július 19-i kezdéssel és augusztus 4-i befejezéssel tervez Budapest, a paralimpia pedig 2024. augusztus 21-től szeptember 1-ig lenne.

 

A 2024-es olimpiára Budapest mellett Párizs, Róma és Los Angeles pályázik, a győztest 2017 szeptemberében, Limában hirdeti ki a NOB. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach úgy nyilatkozott: 'Örülünk, hogy négy rendkívül erős jelentkezés érkezett. Lenyűgöző versenyt várok közöttük. Jó látni, hogyan építették be a városok az olimpiai projektet az országos és regionális hosszú távú fejlesztési terveikbe' – szerepel a MOB.hu részletes beszámolójában.

 

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!