Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

A fejlesztések és a stabilitás költségvetése

A címben szereplő megfogalmazással jellemezte Borkai Zsolt a 2016-os városi büdzsé tervezetét, amelyből kiderül Győrben minden negyedik forintot fejlesztésre szánnak…

 

A város 2016 évi költségvetéséről a február 26-i közgyűlés dönt. A tervezet legfőbb irányait Borkai Zsolt polgármester mutatta be a Városházán. Mint mondta, az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is a legfontosabb szempont a stabilitás fenntartása, valamint a tervezett beruházások megvalósítása. Hozzátette, a fejlesztések a város még élhetőbbé tételét szolgálják, egyben arra törekednek, hogy a lakosok mellett a vállalkozások számára is még kedvezőbb környezetet teremtsenek. A 2016-os költségvetés főösszege 40,1 milliárd forint lesz, amely a tavalyihoz képest jelentős, kétmilliárd forintos növekedést mutat, de az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál létesítményfejlesztéséhez nyújtott állami támogatás idei évre eső része – mintegy 3,2 milliárd forint – tovább emeli a fejlesztésekre fordítható összeget.

 

A bevételi oldallal kapcsolatban kiemelte, a város 18,75 milliárd forintos iparűzési adó, hárommilliárdos építményadó, 450 milliós gépjárműadó és 115 millió forintos idegenforgalmi adó bevétellel kalkulál. A saját források mellett 5,6 milliárd forintos állami támogatással és közel kétmilliárd forintos pénzmaradvánnyal számol a tervezet. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) mintegy 2,7 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosíthat 2016-ban Győrnek. „A kiadási oldal egyik legfontosabb jellemzője, hogy az önkormányzat továbbra is magas színvonalon kívánja működtetni intézményhálózatát, erre a költségvetés mintegy felét fordítja a város, és minden negyedik forint (összességében több mint tízmilliárd) a településfejlesztést szolgálja, míg városüzemeltetésre több mint egymilliárdot tervez a büdzsé.”

 

A polgármester az EYOF létesítményfejlesztései mellett az idei év prioritásai között említette a Radnóti utca kikötését az 1-es főútra mintegy 560 millió forintból, illetve az olajgyár és a Bercsényi liget körüli területek rendbetételét. 2016-ban megkezdődik a Bécsi kapu tér felújítása, valamint a Szövetség utca teljes körű rekonstrukciója és kikötése a 14-es főútra. Az idén folytatódik a Kossuth utca felújítása is a Városház köz megújításával egyetemben. A fenti fejlesztések várhatóan 2017-ben fejeződnek be. Borkai Zsolt hangsúlyozta, minden városrészt kiegyensúlyozottan kívánnak fejleszteni, ezért mindenhol lesznek olyan beruházások - út és csatorna javítások, vízelvezetés kiépítése, járdafelújítások, amelyek az élhetőséget javítják. Megtörténik az Ipar utcai felüljáró részleges felújítása, de tovább fejlesztik a kerékpárút-hálózatot is. Megkezdődik az adyvárosi parkolólemez tervezése, amely a Kuopió parknál lehet gyógyír az adyvárosi parkolási problémákra.

 

Az intézményi felújítások közül a polgármester kiemelte az óvoda és bölcsőde-rekonstrukciókat, köztük a Bóbita Óvoda 250 milliós bővítését és a Báthory Bölcsőde 120 milliós munkálatait, valamint a Tihanyi Árpád utcai orvosi rendelő felújítását. Mint mondta, a város minden évben jelentős összeggel támogatja a kultúrát, ami 2016-ban sem lesz másként. Kiemelte, a Rómer Ház folyamatos megújulásának eredménye, hogy a fiatalok megtalálták közösségi terüket, hiszen az elmúlt időszakban több mint tízezer látogatója volt a háznak. Az önkormányzat továbbra is biztosítja a lakáshoz jutás kétmillió forintos kamatmentes kölcsönének lehetőségét, folytatja az előtakarékos lakások pályázatát, és a szociális lakások körében is bővülést tervez. Habár ma már nem az önkormányzat az iskolák fenntartója, továbbra sem engedik el az intézmények kezét, és több százmillió forintot fordítanak a megfelelő nevelési környezet biztosítására. A polgármester további tételeket is említett, ilyen a belvárosi táblarendszer megújítása, amely, turisztikai és esztétikai célokat is szolgál. Továbbra is prioritás a turizmus fejlesztése, a város népszerűsítése, valamint az idén is színvonalas fesztiválokra, kiemelkedő rendezvényekre hívják a győrieket és a turistákat egyaránt. A sportra több mint egymilliárd forintot szán a város, ideértve az élősport támogatását és a lakosság sportolási lehetőségeinek biztosítását is.

 

Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester hozzátette, az egykori ifjúsági ház helyén megvalósuló multifunkcionális létesítmény építésére két év alatt 1,5 milliárd forintot szánnak (az idén egymilliárdot), amelyhez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program biztosíthat forrást. A már említett Bécsi Kapu téri rekonstrukció is két év alatt valósulhat meg, az idén és jövőre is nagyjából 900-900 millió forintot terveznek a munkálatokra. Megtörténik az Audi Aréna mögötti út kikötése a Kandó Kálmán útra, a Vonal út pedig teljesen elkészül, a befejező szakasz mintegy 160 millió forintot jelent. Az alpolgármester kiemelte, hogy az EYOF-hoz kapcsolódóan több városrészben is lesznek infrastrukturális és közterület fejlesztések amelyek összességében több mint 1,6 milliárd forintot tesznek ki. A gazdasági környezet további javítása érdekében folytatódhat az iparvágány továbbépítése, az eu-s forrásokból megtörtént vízpartrendezésekhez kapcsolódva pedig mintegy 220 millió forintból szépíti tovább a sétányokat a város. A tömegközlekedés biztosítására 700 milliót fordít Győr 2016-ban, míg a közterületi kamerarendszer további bővítésére 35 milliót. Az alpolgármester hangsúlyozta, a költségvetés 2016-ban is a fejlődést szolgálja, emellett pedig a stabilitást biztosítja, ezért reméli, hogy a február végi közgyűlés támogatásra érdemesnek találja majd a büdzsét, amelynek elkészítése tavaly november óta széleskörű egyeztetésekkel valósult meg.

 

Forrás: Gyorplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!