Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Új épülettel bővült a hajléktalanszálló

Új épülettel bővült a hajléktalanok ellátása Győrben: az Avar utcai telephelyen szerdán átadott modern szállóval mintegy 150 főt tudnak fogadni az átmenti ellátás keretei között. Az intézményi gondozást igénybe vevőkön túl jelenleg majdnem ugyanennyien éjszakáznak az utcán, az önkormányzat természetesen őket sem hagyja magukra.

 

Borkai Zsolt polgármester Győr szociális hálóját méltatta, és követendő példaként említette, amelynek jó példája a jelenlegi, 220 millió forintból megvalósult beruházás. Hangsúlyozta, az önkormányzat kiemelten figyel azokra, akiknek segítségre van szükségük, s a tél közeledtével ez fokozódik.

 

Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője jelentős fordulópontnak nevezte a beruházást, hiszen a 47 új férőhelyen túl 50 korszerűtlen, a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő férőhelyet válthattak ki. „Az egész Dunántúlon páratlan intézményben magas színvonalú ellátást tudunk biztosítani a rászorulóknak, a kollégáinknak pedig megfelelő munkakörülményéket” - mutatott rá a szolgálatvezető.

 

A 730 négyzetméteres, főként tízfős szobákból álló épületben betegszobát és közösségi teret is kialakítottak, ahol lehetőség van egyéni és csoportos foglalkozásokra. Gyakori kifogás a hajléktalanszállókkal kapcsolatban, hogy az otthontalan emberek féltik a holmijukat, azért nem veszik igénybe az ellátást, ám az új, közel százfős épületben mindenkinek van lehetősége lakattal ellátott szekrényt használni.

 

A Hajléktalanokat Segítő Szolgálat 1994. óta látja el a városban, s annak peremterületein élő hajléktalanokat. Az intézmény összesen 292 elhelyezést biztosító férőhelyen (Átmeneti Otthon, Rehabilitációs Otthon, Hajléktalanok Otthona) nyújt komplex ellátást, melyet a hajléktalanok a saját kérésükre, rászorultságtól függően vehetnek igénybe.

 

Páternoszter Piroska, az önkormányzat Humánpolitikai Főosztályának vezetője az átadót követően a Győrplusznak hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy minél kevesebb legyen a fedél nélkül élők száma, és az ellátórendszer segítségével el tudják hárítani az életveszélyt. Krízisidőszakban, azaz novembertől április végéig az ellátás a Szarvas utcai, 60 férőhelyes szállóval is kiegészül. A szociális ellátásban dolgozók minden hajléktalannal kapcsolatban vannak. Az októberi adatok alapján jelenleg 150 ember él közterületeken, a sátrakat, összetákolt bódékat, elhagyott épületeket választják inkább a hajléktalanszálló helyett. A város nem hagyja őket sem magukra, a krízisidőszakban minden nap visznek nekik a szociális munkások meleg teát és élelmet. „Fontosnak tartjuk, hogy ők is kapjanak ellátást, az étkeztetés is kiemelt feladat a téli időszakban. A szociális munkások a hajléktalanok orvosi ellátására is figyelnek. A leghidegebb időszakokban természetesen megemelkedik az átmeneti szállást igénybe vevők száma, s az biztos, hogy férőhelyhiány miatt senkit nem küldenek el, mindig találnak megoldást a hajléktalanok befogadására a szállón. Az átadóról további részletek aGyőrplusz.hu oldalán.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!