Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Iparűzési adó: vissza az önkormányzatokhoz

Borkai Zsolt polgármester célja, hogy  ne az APEH, hanem újra a helyhatóságok szedjék be a helyi iparűzési adót…

Emlékezetes, hogy Borkai Zsolt, Győr polgármestere Debreczenyi János veszprémi polgármesterrel közösen 2009. júliusában elsőként tiltakozott az iparűzési adó helyi befizetésének elvonása ellen.

2010. június 11-én Borkai Zsolt elmondta, most már országgyűlési képviselőként tudja kezdeményezni, akár több polgármester-képviselőtársával együtt, hogy az iparűzési adó beszedése visszakerüljön az önkormányzatokhoz.

A polgármester hangsúlyozta, azért problémás, hogy az APEH szedné be ezt a helyi adót, mert tulajdonképpen tervezhetetlenné válna a költségvetés. Hozzátette, nem csak az önkormányzatok, de a helyi vállalkozások számára is előnyösebb lenne az előző kormányzat döntésének eltörlése, mivel az önkormányzat csak akkor tud adni a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak fizetési halasztást, ha az önkormányzat szedi be az iparűzési adót.

A cél, hogy a feladatra egyébként megfelelő apparátussal rendelkező önkormányzatok legfontosabb saját bevétele, az iparűzési adó kiszámíthatóan érkezzen be a helyhatóságokhoz. Az önkormányzatok közvetlenebb kapcsolatban vannak a helyi vállalkozásokkal, rugalmasabban történhet a befizetés, ha ez a két fél tárgyal egymással.

Borkai Zsolt tervei szerint a kérdés még a nyáron napirendre kerülhet, és akkor akár már a második félévtől érvénybe léphetne a szabályozás, vagyis, hogy közvetlenül az önkormányzatokhoz folynának be a helyben befizetett iparűzési adóbevételek.

forrás: www.gyor.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!