Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Sport

Mottó:
„A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a 'fair play', a nemes küzdelem szabályaira.” Szent-Györgyi Albert

Hét éves koromban, az általános iskolai tanulmányaim megkezdésével egy időben a RÁBA ETO tornaszakosztály igazolt versenyzője lettem. Első jelentősebb sikeremet 1982-ben értem el, amikor nyújtón ifjúsági bajnok voltam. A középiskola elvégzése után is folytattam sportpályafutásomat. 1984-ben a Budapest Honvéd SE-be igazoltam, és 1982 és 1992 között a válogatott kerettagja voltam. Az 1985-ös oslói Európa-bajnokságon nyújtón első, lóugrásban harmadik helyet szereztem. 1987-ben a rotterdami világbajnokságon lólengésben aranyérmes lettem, nyújtón pedig a dobogó harmadik fokára állhattam. Sportpályafutásom legszebb pillanata a szöuli olimpia eredményhirdetése volt, hiszen a lólengés olimpiai bajnokaként akasztották a nyakamba az aranyérmet. Fantasztikus érzés volt, mikor eljátszották a magyar himnuszt és tudtam, hogy ezzel kis hazámnak mekkora dicsőséget szereztem. 1990-93. között Németországban versenyzőként és edzőként dolgoztam az öhringeni sportegyesületnél. A külföldön eltöltött évek után fejeztem be hivatalosan versenyzői pályafutásomat. 2006 óta vagyok a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2007-ben elnökségi tag lettem, 2009-től pedig a MOB alelnökeként tevékenykedtem. 2010. november 20-án a szervezet elnökévé választottak, s 2017. május 2-ig töltöttem be ezt a tisztséget. Győr 2017. július 23-29. között Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendezett, amelyen Európa fiataljait tíz sportágban láttuk vendégül. Ez volt hazánk első olimpiai multi-sporteseménye.

 

 

A sport az életre nevel. Olyan élményekkel gazdagít, melyeket nagyon kevés dolog nyújthat az életben. Győr polgármestereként a kezdetektől úgy gondolom, hogy a sport támogatása is fontos feladata az önkormányzatnak. Ezért is szavazta meg a város közgyűlése 2007-ben, hogy a mindenkori városi költségvetés 1 százalékát az élősport támogatására fordítsuk. Teret kell ugyanis biztosítani a gyerekeknek, hogy legyen hol aktívan és hasznosan eltölteniük szabadidejüket. Ez több szempontból is fontos, és az egészséges társadalom erősítését szolgálja. A sport iránti elkötelezettség, az alázat a kezdetektől jó irányba neveli a gyerekeket. Megtanulják a fegyelmet, a küzdeni tudást, a sikerek önbizalmat nyújtanak számukra, az esetleges kudarcok pedig megerősítik őket. Ezek olyan tulajdonságok, melyeket életük során erényként tudnak hasznosítani. Emellett pedig a sport közösségi tér, ahol jó társaságban, jó ügy érdekében, és egészséges életforma szem előtt tartásával gazdagodnak pozitív élményekkel kicsik és nagyok egyaránt. Győr városa ma már joggal birtokolja a „Sport fellegvára” megtisztelő titulust. Klubcsapataink nemzetközi szinten is elismeréseket szereznek a városnak, ami marketing szempontból is nagyon fontos, a sportolók pedig példaképként állíthatók a gyerekek elé. Hiszem, hogy nem szabad lemondani a sport támogatásáról, mert azzal a legegyszerűbb módját szorítanánk háttérbe a gyerekek életre nevelésének.

 

 

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!

Galéria