Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Felújítás: Visszanyeri régi fényét a Városháza díszterme

Hamarosan kezdődik a Városháza villamos és gépészeti felújításának III. üteme, amelynek keretében a díszterem és a tető is megújul…

 

Bár az 1896 és 1898 között Bisinger József hagyatékából épült Városháza épülete korábban átesett már néhány felújításon, az elmúlt évek során jelentősen megnövekedtek az energia igények, és az informatikai fejlődés következtében az épület elektromos hálózata nem bírta el a terhelést. Ennek okán az alagsor villamos felújítását követően 2008-ban megtörtént a keleti, majd 2011-ben a nyugati szárny villamos vezetékeinek cseréje. – közölte Borkai Zsolt polgármester, aki bejelentette, a most következő, harmadik ütemben az épület középső szárnyának felújítása történik meg, ami magában foglalja a díszterem és környezetének rekonstrukcióját. „Visszatérünk a hagyományokhoz, és visszaállítjuk a díszterem eredeti ülésrendjét, úgy, ahogy az építők azt annak idején megálmodták.”

 

A középső rész az épület legfrekventáltabb és egyben jelenleg a kor követelményeinek legkevésbé megfelelő része, hiszen a villamos hálózat túlterhelt, a díszterem fűtése nem megfelelő és világítástechnikailag is alulméretezett. A felújítás során megoldják a díszterem szellőzését, új, jobb teljesítményű radiátorokat helyeznek el, felújítják a nyílászárókat, a kor műszaki megoldásainak megfelelően a vezetékeket padlócsatornákban vezetik el. – sorolta a részleteket Fekete Dávid alpolgármester. Kiemelte, az Örökségvédelmi Hatóság engedélye szerint nyeri vissza régi fényét a díszterem, amelynek mostani elrendezése nem csak idegen a hagyományoktól, de tűzvédelmi szempontból sem megfelelő. A felújítás során a polgármesteri emelvényt az ablaksor elé helyezik és a széksorokat ívesen alakítják ki, több helyen megnyitva azokat a tűzvédelmileg fontos menekülési idő lerövidítése miatt. A polgármesteri pulpitust az eredetihez hasonló módon állítják fel, és a közelmúltban elvégzett falvizsgálatoknak köszönhetően a díszterem eredeti színei is visszatérnek. A villamos és gépész felújítás keretében megújul a Bisinger terem, valamint mindkét karzat is, mindezt úgy, hogy a kornak megfelelő, modern technikai felszereltségű lesz a helyiség-együttes.

 

Tekintettel arra, hogy az utolsó 1981. évi felújítás óta a tető palafedése elöregedett, rendszeresek a beázások a középső szárny belső felújítási munkáival egy időben elvégzik az épület Szent István úttal párhuzamos, középső részén a tető felújítását is. A beruházásra a képviselőtestület 350 millió forintot különített el a költségvetésben. A kivitelezés augusztus 10-én kezdődik, a díszterem várhatóan 2016. január végéig nem használható, addig a Zechmeister terem ad otthont a városi közgyűléseknek.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!