Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Elkészült a tér

„Hosszú folyamat végére érkeztünk, de megérte kivárni, hiszen a régi, rendkívül rossz állapotú burkolat helyett Győr patinás belvárosához méltó képet mutat a megújult Dunakapu tér.” – fogalmazott a közös bejáráson Borkai Zsolt. A polgármester hozzátette, a Belváros pezsgő élete egy újabb helyszínnel bővült, amelyet hasznos közösségi funkciókkal is gazdagon felruháztak. A tér már az idén nyáron visszatér a fesztiválhelyszínek közé. „Szeretettel várjuk a győrieket a szombat esti nyárnyitó nagykoncertre, amely egyben a téravató program is.”

 

A séta a 265 férőhelyes mélygarázs mínusz egyedik szintjéről indult. „A foglaltságot már a behajtás előtt, sőt szintenként is láthatják a kijelzőkön az érkezők. A könnyebb tájékozódás érdekében a szintek különböző színezést kaptak, a létesítményben 28 kamera működik.” – kezdte az idegenvezetést Németh Zoltán. A projekt koordinátora bemutatta azt az üvegfalat is, amelyen keresztül megtekinthetjük a vár egykori ágyúlejáróját, a várfalat pedig egy kapcsoló segítségével mi magunk világíthatjuk ki. Ugyancsak ezen a szinten kapott helyet az az öltözőegység, amely a Dunakapu tér új színpadán rendezett programok fellépőit szolgálja majd.

 

 

A térfelszínt tavaly december óta már használhatják a járókelők, amelynek nagy részét homokszínű gránitburkolat fedi, de a déli vendéglátóterasz-oldalra sötétszürke bazalt kockakő került, ez a kőtípus borítja a Kossuth híd és a Móricz rakpart összeköttetését jelentő szakaszt is. A harmadik típus a sötétbarna klinkertégla, amely a várfal egykori nyomvonalát és a bástyabelsőt jelzi.

 

„A tér nem csak vizuálisan nőtt meg, de a korábban meglévő szintkülönbségek eltűntetésével gyakorlatilag is nagyobb helyet biztosít a különböző rendezvényeknek.” – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a városrész egyik önkormányzati képviselője. Hozzátette, a tér felszínét a rendezvénymentes időszakokban még több zöld növény teheti majd még hangulatosabbá. Fekete Dávid alpolgármester, a Belváros másik önkormányzati képviselője hozzáfűzte, a tér az új funkciók révén a győriek és a hozzánk látogató turisták számára egyaránt sok lehetőséget kínál majd, a mélygarázs pedig a városközpont parkolási lehetőségeit bővíti jelentősen. Ehhez csatlakozott Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester is, aki hangsúlyozta, a létesítményben a tágas tereknek és a korszerű technikai megoldásoknak köszönhetően a parkolás és a tájékozódás is könnyű, ahol a mozgáskorlátozott parkolók is helyet kaptak, sőt az elektromos autók számára is biztosított a töltési lehetőség.

 

A beruházás során kiépült a rendezvényekhez, a piachoz, teraszokhoz szükséges közműhálózat, elkészültek a növénykazetták, a nyáron árnyékot adó napvitorlák, a vízmedence és a fix színpad is, amelyet nagykoncertek idején mobil elemekkel bővítenek.  Új burkolatot kaptak a kis utcák is, amelyeken keresztül akadálymentesen közelíthető meg a tér. A városközpont beléptető rendszerét kiterjesztették a Dunakapu térre, a Kossuth híd melletti épületben egy nyilvános WC is helyet kapott. Mögötte egyébként már most látni lehet a városban napjainkban kiépülő közösségi kerékpárkölcsönző rendszer Dunakapu téri állomását.

 

 

A teret övező épületek is nagy változáson mentek keresztül, megújult a Káptalandomb 15., a Dunakapu tér 2-es szám, a Matróz épülete, a Romantika épülete, a Dunakapu tér 8-as és a 9-es ház is. A Dunakapu tér 6-os szám teljesen új épület, míg a 7-es felújítása jelenleg zajlik. Sági Géza a Győrszol Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, a 6-os számú „Delikatesz háznak” a használatbavételi engedélyezési eljárása van folyamatban. A mélygarázsból való gyalogos feljárás mellett a tervek szerint kávézó, delikát-üzlet, kézműves söröző kaphat itt helyet a jövőben.  A Dunakapu tér Mosoni-Duna felőli oldalán megépült a Dunakorzó, amely tulajdonképpen a tér esztétikus sétánnyal való meghosszabbítása a Dunapart Rezidencia irányába.

 

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!