Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Március 15: A forradalom emlékére

A koszorúzási ünnepségen a hősökre emlékeztünk, a díszközgyűlésen pedig díszpolgárainkat, Pro Urbe díjasainkat köszöntöttük…

 

„A szabadság mai világunkban is az egyik legfontosabb érték, de sajnos sokan összekeverik a szabadossággal. Sokan úgy gondolják, a szabadság azt jelenti, hogy mindent szabad, másra nem kell tekintettel lennünk, a cél, hogy nekünk jó legyen. A Nemzeti dalban azonban nem ilyen szabadság után áhítozik a költő. Hazaszeretetről, magyarságtudatról és a nemzet közös szabadságáról szól a forradalmi vers. Nem széthúzásról, hanem összefogásról. Nem egyéni érdekekről, hanem közös értékekről. Az 1848-as forradalom ereje éppen abban rejlett, hogy az egyenként esendő, sőt olykor gyenge emberek felismerték, csak közösen, egymással összefogva juthatnak valamire. 1848. március 15-én pillanatok alatt olyan elsöprő erejű közösségi akarat jött létre, amely sikerre tudta vinni a nemes ügyet. A siker titka az volt, hogy mindenki egyet akart. Egy közös cél lebegett az emberek szeme előtt, és ez a közös cél kovácsolta nemzetté a magyar népet.” – fogalmazott Radnóti Ákos alpolgármester a Honvéd ligeti koszorúzási ünnepségen, aki emlékező beszédében magyarságunk, gyökereink, közös értékeink megtartásának fontosságát hangsúlyozta.

 

A megemlékezést a Győri Nemzeti Színház művészeinek és stúdiósainak műsora követte. Az ünneplők a koszorúzás után a Szent István úton láthatták a Díszalegység felvonulását, amelyben a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége, a Veres Péter iskola Győri Lovas Nemzetőr Dísszakasza és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bendériuma közreműködött.

 

 

A hagyományokhoz hűen ezen a napon adták át a város legrangosabb kitüntetéseit is. Az ünnepi díszközgyűlésen Borkai Zsolt polgármester kifejtette a márciusi ifjak örökre beírták magukat a magyar történelembe, mert tettükkel a hazát szolgálták. Tudnunk kell azonban, hogy ma is élnek köztünk olyan személyek, akik munkásságukkal, életművükkel maradandót alkotnak.

 

A közgyűlés határozatait dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ismertette, Borkai Zsolt polgármester pedig átadta az elismeréseket. Győr Díszpolgára címben részesült Prof. Dr. Dézsi Csaba András osztályvezető főorvos a győri szívkatéteres laboratórium létrehozásáért, valamint negyedszázados, példa értékű gyógyító, oktató és tudományos munkája, továbbá magas színvonalú egészségügyi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként. Ugyancsak díszpolgárrá avatták Jancsó Péter elnök-vezérigazgatót a magyar padló- és műbőrgyártás értékeinek megőrzéséért és nemzetközi elismertségének növeléséért, valamint a győri sportegyesületeket támogató szponzorációs tevékenységéért, és Keglovich László olimpiai bajnok labdarúgót, testnevelő tanárt országos és nemzetközi szinten is kimagasló teljesítménye és sporteredményei, valamint példaértékű sportpályafutása és oktató-nevelő munkája elismeréseként. Szintén díszplogári címet kapott Röck Samu testnevelő tanár, mesteredző példaértékű és kimagaslóan eredményes edzői munkásságáért, valamint az utánpótlás nevelésben betöltött meghatározó jelentőségű tevékenységéért.

 

Ferenczy Lajos volt önkormányzati képviselő több évtizedes közéleti tevékenysége és aktív képviselői munkája, valamint a helyi közösségek és civil szervezetek támogatásában végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként Pro Urbe Győr díjat vehetett át. A Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola közössége a több évtizedes eredményes és értékteremtő oktató-nevelő tevékenységéért és magas színvonalú szakmai munkájáért kapta ezt az elismerést, míg a Győr-Szigetiek Baráti Köre Egyesület közösségét a Győr-Sziget városrész múltjának és értékeinek megőrzésében vállalt jelentős szerepéért, valamint a helyi intézmények és egyházi szervezetek támogatása érdekében végzett munkájáért jutalmazták. Pro Urbe díjat kapott dr. Szanyó Ferenc osztályvezető főorvos is, több évtizedes kiemelkedő gyógyító munkája, valamint a győri Reumatológiai és Rehabilitációs Centrum létrehozásáért és fejlesztéséért végzett jelentős tevékenysége és a szakorvosképzésben és az egészségügyi dolgozók képzésében vállalt szerepe elismeréseként.

 

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. A polgármester ezért a díszközgyűlésen adta át a sajtónapi díjakat, amit az idén Hancz Gábor, a Kisalföld újságírója és Zombai-Kovács Ákos, a Győr+Média szerkesztő-műsorvezetője vehetett át. A díszközgyűlést a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenye zárta.

 

Forrás: gyorplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!