Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

A város fejlődése 2015-ben is biztosított

Interjú Borkai Zsolttal a Győrplusz 2015. 03. 06-i számában:

 

- A közgyűlés a múlt héten fogadta el a város 2015. évi költségvetését. Az ellenzék szerint alultervezett a büdzsé. Ön mit gondol erről?

 

- Ezt a kritikát minden évben megkapjuk, és én minden évben azt válaszolom, hogy a győri költségvetés nem alultervezett, hanem kellően megfontolt, így a város gazdálkodása mindig biztonságos, önálló lábakon álló és stabil tud maradni. Az természetes, hogy év közben többször is módosul a főösszeg, ami nagymértékben köszönhető a sikeres pályázati gyakorlatunknak. Remélem, hogy az idén is le tudunk hívni európai uniós forrásokat, aminek következtében a 38 milliárdos fő szám tovább emelkedik. Minden esetre bárhogy is jellemezzük a költségvetésünket, a lényeg, hogy minden fontos területre jut kellő figyelem. Az intézményeink működtetése, a város fejlesztése és a gazdaságélénkítés továbbra is kiemelt terület.

- Mit tart a büdzsé kapcsán a legfontosabbnak?

 

- Azt, hogy az mindenkinek tartogat valami pozitívumot. Azt hiszem az, hogy a 38 milliárd forint főösszegű büdzséből 10,5 milliárdot fejlesztésekre költhetünk, önmagában nagyon előremutató. Városunk úthálózatának további fejlesztése, útjaink felújítása, a kerékpáros infrastruktúra további bővítése, a lakókörnyezetek még élhetőbbé tétele, vagy éppen a közbiztonságra fordított forintok mindenki számára hasznosak. A 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódó létesítmények itt maradnak nekünk, a győriek lehetőségeit növelik a verseny- és a szabadidősport terén. Persze nem csak létesítményfejlesztésekről, hanem olyan infrastrukturális fejlesztésekről is beszélünk, amelynek apropója ugyan az EYOF, de megvalósulásuk szintén a győriek életminőségét javítják, mindennapi közlekedésüket teszik könnyebbé. Intézményhálózatunk színvonalas működtetésére közel 19 milliárdot szánunk, emellett továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk időseinkre, és a gyermekekre. Szociális bérlakásokat építünk, a rendelő- és óvodafelújítási programok után elkezdjük a bölcsődék korszerűvé tételét is. Az idén is biztosítjuk a civilek és az egyházak számára a pályázati lehetőséget, fürdőbérletekkel segítjük a szépkorúak, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők rekreációját, kikapcsolódását. Mivel a város fejlődésének a hajtóereje az erős gazdasága, ezért szeretnénk még vonzóbbá tenni a befektetői környezetünket. Azt szeretnénk, hogy a város fejlődése minden győri életéhez hozzá tudjon adni valami pluszt. Akár úgy, hogy a nálunk letelepedő cégek munkalehetőséget biztosítanak a számukra, akár úgy, hogy jobb körülmények között tanulhatnak a gyermekeink, jobb utakon közlekedhetünk, de akár úgy is, hogy színvonalas kulturális rendezvényeken, nagyszabású sporteseményeken vehetünk részt.

 

- Ha már a sporteseményeket említette, a közgyűlés döntött a győri sport 2015-ös támogatásáról is. Összességében 600 milliót fordít a város az élősport támogatására. Nem kis összeg!

 

- Így kimondva ez egy valóban nagy szám, de ha elemeire bontjuk, látható, hogy nem kidobott pénzről beszélünk, hanem megtérülő befektetésről. A város sportkoncepciója eleve arról rendelkezik, hogy az önkormányzat a mindenkori költségvetésének legalább egy százalékát az élősportra fordítja. Célunk, hogy minden korosztály sportolási lehetőségét segítsük az óvodásoktól kezdve egészen a szépkorúakig. A győri versenysport is évről évre erősödik, és minden évben rangos világeseményeknek adunk otthont. 2015-ben például női kosárlabda EB-t és maratoni kajak-kenu VB-t is rendezünk, de Győr lesz a helyszíne az úszó országos bajnokságnak is. Egy rangos világesemény mindig ráirányítja a figyelmet a rendező városra, idegenforgalmat generál, és adott esetben olyan állami támogatást eredményez, amelyből multifunkcionális csarnokot, uszodát, teniszközpontot, atlétikapályát, torna- és judocsarnokot építhetünk. Az egyesületek támogatásánál - nem győzöm hangsúlyozni -, a stabil működés nagyban hozzájárul az egyre gyarapodó utánpótlásbázishoz. A világesemények megrendezése is részben ezt a célt szolgálja. Hogy csak egy példát említsek, áprilisban nálunk játssza világliga mérkőzését a magyar férfi vízilabda válogatott. Szerintem egy ilyen meccsnek az is a hozadéka, hogy a fiatalok, akik élőben látják a sportág legendáit, kedvet kapnak a sportoláshoz, és a számítógép helyett esetleg a mozgást választják. Ha ezt el tudjuk érni a gyerekeknél, akkor az a lehető legjobb befektetés.

 

- A kultúrát is említette, mint sarkalatos pontot. Mire számíthatnak az idén a győriek?

 

- Szerintem a legfontosabb, amit a kultúra kapcsán elmondhatunk, az, hogy ma már Győrt nem csak mint iparvárost tartják számon, de pezsgő kulturális élete miatt is bekerül az éves programfüzetekbe. Ma már úgy látják hazánkban, és egyre inkább a határainkon túl is, hogy Győrre érdemes időt szakítani. A város műemlékei, szakrális kincsei, olyan társulatai, mint a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház, vagy a Vaskakas Bábszínház igazi értéket jelentenek. Az évekkel ezelőtt kidolgozott Négy Évszak Fesztivál jól működik, az egész esztendőt programokkal tölti meg. Éppen a múlt héten mutattuk be éves kínálatunkat a budapesti utazás kiállításon, és a standon tapasztalt érdeklődés jól mutatja, hogy országosan komoly a figyelem irányunkban. Szeretnénk ezzel élni 2015-ben is. A programkínálat kialakításánál minden korosztálynak szerettünk volna kedvezni, de az ifjúság kiemelten fókuszba kerül. A belvárosi rehabilitáció még vonzóbbá tette amúgy is gyönyörű városközpontunkat a turisták számára, és a Dunakapu tér elkészülte egy újabb közösségi teret teremt az itt élőknek és a hozzánk látogatóknak egyaránt. A tér több nagyrendezvényünk helyszíne is lesz a jövőben. Példaként említeném az országos népszerűségnek örvendő Bornapokat, amely már kinőtte a Széchenyi teret.

- Győr élenjáró volt a panelprogram megvalósításában. A társasházak a jövőben is számíthatnak az önkormányzatra?

 

- A város minden évben kiemelten támogatta a panelházakban élők pályázatait, és ezt a folyamatot a jövőben is segíteni szeretné, ezért a közgyűlés arról is döntött, hogy önkormányzati pályázati lehetőséggel csatlakozunk az állami Otthon Melege programhoz, amelyen ráadásul már nem csak a panelépületek, de az egyéb építésű társasházak is részt vehetnek. A maximum 25 százalékos helyi támogatás révén a lakóközösségek akár azt is elérhetik – amennyiben az állami és az önkormányzati pályázaton is maximális támogatást szereznek -, hogy a beruházás elszámolható költségeinek csak az egynegyede jelentkezik számukra önrészként. A társasházak felújítása szintén egy olyan ügy, amely nem csak az ott élőknek, de városképi szempontból az egész városnak fontos. Ha a költségvetést röviden kéne jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy az éppen ezeket a közös, mindenki számára fontos ügyeket helyezi fókuszba, és ez Győr fejlődésének a záloga.

 

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!