Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Költségvetés 2015: Fókuszban a fejlesztések

A város mintegy 38 milliárd forintból gazdálkodhat az idei esztendőben, amelynek közel 30 százalékát fejlesztésekre szánják. Iparűzési adóból 17,350 milliárd forint folyhat be…

Győr 2015. évi büdzséjét a február 27-i közgyűlésen tárgyalják a képviselők. A tervezettel kapcsolatban Borkai Zsolt polgármester lapunknak úgy nyilatkozott, hogy amennyiben elfogadják az előterjesztést, a város költségvetése stabil lesz, amely az intézményhálózat magas színvonalú fenntartására koncentrál, és kiemelten a városfejlesztésre, amelyen belül nagy hangsúlyt kapnak a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztések.

 

Az idei költségvetés főösszege 37,780 milliárd forint lesz, amelyből az intézményeink működtetésére 18,765 milliárdot szán az önkormányzat. Beszédes adat, hogy a 2015-re tervezett fejlesztések összességében mintegy 10,5 milliárd forintot tesznek ki, ami a költségvetés közel 30 százaléka. Az EYOF előkészületeinek idei összege 4,629 milliárd, amelyből mintegy hárommilliárd az önkormányzati rész, a fennmaradó 1,6 milliárd pedig állami támogatás. – részletezi kérdésünkre a polgármester, aki kiemeli, az ifjúsági játékokkal kapcsolatos fejlesztések a teljes győri költségvetés 12-13 százalékát teszik ki, ami azért is fontos, mert a létrejövő sportlétesítmények és új utak a 2017-es olimpiai esemény után is itt maradnak, és a győriek lehetőségeit gazdagítják, ahogy a már átadott új uszoda és a multifunkcionális csarnok is a helyiek szórakozását, sportolását szolgálja. A polgármester kiemeli, az önkormányzat évről-évre nagy figyelmet fordít a gazdaságfejlesztést célzó intézkedésekre, és ez a folyamat 2015-ben is folytatódik, az ipari park fejlesztésére például mintegy 800 millió forint szerepel a tervezetben. A büdzsé 17,350 milliárd forintos iparűzési adó-bevételt tervez, ami mintegy 250 millióval magasabb, mint amennyi a tavalyi adóbevételi rekord alkalmával befolyt a kasszába. Ez azt mutatja, hogy az önkormányzat a gazdaság további bővülésével számol. „Bevételeinket 2015-ben is úgy szeretnénk felhasználni, hogy a nagyberuházások mellett fejlesszük a szűkebb lakókörnyezeteket, és tovább bővítsük a győriek lehetőségeit.”

 

„A Szigetben megálmodott olimpiai központban, az új uszoda szomszédságában többek között torna- és judocsarnok, atlétikapálya és teniszközpont is épül. Az idén a létesítményfejlesztésre az önkormányzat 643 millió forintot biztosít, emellett pedig itt jelentkezik az állami 1,6 milliárdos támogatás.” – fűzi hozzá Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármester, aki sorra veszi az EYOF-hoz kapcsolódó további tételeket, köztük Pinnyéden a Kunszigeti út töltésátépítését, a Kemping mögötti út megépítését, a Bercsényi liget fejlesztését, vagy a révfalui töltésbontást, amely összesen további 970 millió forintot jelent. A városi Útkezelő Szervezet költségvetésében egymilliárd forint szerepel olyan infrastrukturális feladatokra, mint a Kossuth utca, a Bercsényi ligeti utak, a Kossuth-híd, a Rónay Jácint utca, vagy a Kálóczy tér fejlesztése. Az idén is folytatódik a Radnóti utca kikötése az 1-es útra. A városüzemeltetés is kiemelt terület, erre 850 millió forintot szán a város. A közösségi közlekedésre 800 milliót, a szociális bérlakások építésére 355 milliót, a vízpartok rendezésére 142 milliót, míg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer megvalósítására 150 millió forintot terveznek.

 

Az alpolgármester hangsúlyozza, 2015-ben is fontos feladat, hogy az önkormányzat megfelelően felkészüljön az európai uniós források lehívására, ezért többek között 55 millió forintot különít el az Apátúr-ház felújításának, 60 milliót pedig az újvárosi városrehabilitáció II. ütemének tervezésére. Az idén is folytatódik intézményeink állagmegóvási, felújítási programja összesen 240 millió forint értékben, amelyből az oktatási intézményekre 110 milliót, a szociális intézményekre 70 milliót, a kulturális intézményekre pedig 60 millió forintot költenek. Ezen felül a bölcsődék energetikai felújítására további 75 millió forintot fordítanak.

 

A város sportkoncepciójának értelmében az önkormányzat az élősport támogatására a mindenkori költségvetésének legalább egy százalékát biztosítja, ez az összeg az idén 390 millió lehet, a panelfelújítások támogatására 255 milliót, a tavaly elindult nagyszabású fásítási programra 12 millió forintot terveznek. A közbiztonsági kiadásokra összesen 36 millió forintot különítenek el, amiben a rendőrség és a polgárőrség támogatása mellett a térfigyelő kamerák üzemeltetése, bővítése is szerepel. Az önkormányzat összességében 850 millió forintos tartalékkeretet képez, amely a költségvetés stabilitása mellett a biztonságot is megteremti a 2015-ös évre.

 

Forrás: Győrplusz 2015. 02.06-i száma

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!