Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Februárban a MOB közgyűlése elé kerülhet a budapesti olimpiarendezés ügye

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be: javaslatot tesz a MOB elnökségének, hogy a testület 2015. február 6-ra, egyetlen napirendi ponttal hívja össze a MOB rendkívüli közgyűlését, melynek javasolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott Agenda 2020 reformprogram alapján tárgyalja meg a budapesti olimpiai pályázat gondolatát, és foglaljon állást a budapesti olimpiai pályázat kérdésében.

 

„A gigaolimpiák ideje lejárt, a gazdaságos olimpia koncepciója történelmi esélyt jelent Magyarországnak és Közép-Európának” – fogalmazott a MOB első embere.

 

„A kisebb és olcsóbb olimpia, az országon belüli több helyszín, a több országos rendezés, az elmúlt 10 év és a következő 10 év infrastruktúrafejlesztési, közlekedésfejlesztési és sportlétesítmény beruházásai reális céllá tehetik a budapesti olimpia gondolatát. Sőt, e változások megteremtik annak lehetőségét, hogy egész Magyarország nyerhessen az olimpiával és olimpiát rendezzen. Egy esetleges budapesti olimpia mint központi helyszín mellett már most számolhat a győri, veszprémi, debreceni, szegedi, gödöllői, miskolc-diósgyőri, szombathelyi, székesfehérvári helyszínekkel is” – mutatott rá.

 

Borkai Zsolt hangsúlyozta: az, hogy a gazdaságos olimpia reformja „földrajzi és fenntarthatósági okokból” lehetővé teszi a több országban való olimpiarendezést, elhozhatja egy közép-európai olimpia lehetőségét.

 

„A MOB a következő hónapokban megvizsgálja, hogy egy esetleges budapesti kandidálás esetén Magyarország számolhat-e horvátországi (pl. vitorlázás), szlovákiai (pl. vadvízi evezés), ausztriai (pl. hegyikerékpározás) vagy más közép-európai helyszínekkel is. Egy ilyen együttműködés szimbolikus üzenet lehet a világnak, erősítené a szomszédos országok kapcsolatát és a közép-európai identitást is.”

 

Annak érdekében, hogy Budapest, Magyarország sikeresen éljen az Agenda 2020 elfogadása által megteremtett lehetőséggel, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kezdeményezte az Olimpiai Védnöki Testület létrehozását (névsor a cikk alján), melynek keretében a magyar sport- és gazdasági élet fontos szereplői ajánlásaikkal, tanácsaikkal, javaslataikkal – önkéntes munkában – segíthetik a párbeszédet, a megalapozott és körültekintő döntéshozatalt.

„Elsődleges szempont volt, hogy olyanok kerüljenek a szakértői körbe, akiknek életútja és tudása garancia arra, hogy elfogulatlanul, lelkesedéssel, ugyanakkor éleslátással és a kellő óvatossággal tudják segíteni az Agenda 2020 elfogadása utáni új helyzet elemzését, Magyarország valós lehetőségeit, esélyét' – húzta alá Borkai Zsolt.

A sajtóeseményen elmondta továbbá: szeretné, ha az emberek nem politikai hovatartozásuk alapján formálnának véleményt az olimpiarendezésről, hanem politikai oldaltól függetlenül felsorakoznának az ügy mögé. Ennek érdekében társadalmi párbeszédet kezdeményez, mely során higgadtan meg lehetne vitatni az érveket és az ellenérveket.

 

A teljes cikk a MOB.hu oldalon olvasható

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!