Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Milyen lesz a győri olimpiai központ?

A tervpályázat győztese 2014 október 21-én mutatta be az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra elkészülő Radnóti utcai sporttelep látványképeit.

 

 

„Az új városi uszoda és a multifunkcionális csarnok építése hamarosan befejeződik, és máris egy újabb mérföldkőhöz érkezünk az EYOF-ra való felkészülésben.” - fogalmazott Borkai Zsolt polgármester a bemutatáson, aki azt is elmondta, az állam az Audi Arénát is figyelembe véve összességében mintegy 15 milliárd forinttal támogatja a létesítményi fejlesztéseket, az önkormányzat pedig saját forrást biztosít többek között a közlekedési infrastruktúra kiépítésére, így 2017-re egy a versenyzők és a szurkolók számára is minden igényt kielégítő helyszínek állnak majd rendelkezésre. Ami igazán fontos, hogy a létesítmények az ötkarikás esemény után a verseny- és szabadidősportot, vagyis a győrieket szolgálják majd.

 

 

Az építtető Győr Projekt Kft. tervpályázatának tárgya az a sportlétesítmény-együttes volt, amelynek elsődleges feladata, hogy otthont adjon a 2017-es olimpiai eseménynek, azt követően pedig a lakossági igényeket szolgálja, és további nemzetközi versenyek, edzőtáborok helyszíne legyen.

 

A nyertes pályázatot Dombi Miklós (DPI tervezőiroda) és Kádár Mihály (TSPC Kft.) tervezők mutatták be. Az épületegyüttesek egymáshoz egy központi előcsarnokon keresztül kapcsolódnak, amely a Radnóti út felől közelíthető meg. A fő épületből juthatunk el egy multifunkcionális csarnokba, amely alkalmas az EYOF idején a nemzetközi szabványoknak és szakági előírásoknak megfelelő pódiumos tornaversenyek rendezésére, majd egyéb versenyek, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tollaslabda, asztalitenisz rendezésére is. A csarnok három részre szakaszolható, ami lehetővé teszi a párhuzamosan zajló edzések szervezését.

 

 

Ugyancsak innen juthatunk el a tornacsarnokba, ahol a szertorna változatai űzhetők. A judo csarnok szintén három részre szekcionálható, ami biztosítani tudja a különböző harcművészeti sportágak, illetve a súlyemelés párhuzamos edzéslehetőségét. A csarnok feletti szinten központi edzőterem és fitneszterem is található. A fix, illetve mobil lelátókkal rendelkező fedett csarnokok után a teniszpályák következnek, amelyek közül négy pályát összevonva telepítenek, így az EYOF után fedett edző- és versenycsarnokként működhet.

 

A teniszpályák szomszédságában az atlétikapálya található, amelynek hosszanti oldalán az 1500 fős lelátót magában foglaló atlétikai centrum helyezkedik el. Ebbe téli edzéslehetőséget biztosító futófolyosót, valamint magasugró, rúdugró, távolugró, és dobó edzésre alkalmas edzőtermet is terveztek. Az atlétikai versenypálya mögött a bemelegítő-pálya található, a sportközpontot pedig az idén elkészülő ötvenméteres medencét is magában foglaló uszoda zárja.

 

 

A parkolók a főépület két oldalán elosztva helyezkednek el, biztosítva ezzel a különböző egységek gyors elérhetőségét. A nézők az előcsarnokban tudnak jegyet vásárolni, ruhatárat, büfét, mellékhelyiséget igénybe venni, majd innen közelíthetik meg a lelátókat is. A tervezésnél nagy hangsúlyt kaptak a környezettudatos megoldások a zöld olimpia szellemiségének megfelelően. A főépület homlokzatán például energiatermelő fotovoltaikus üveghomlokzatot helyeznek el, míg a tetejére a melegvíz ellátást biztosító napkollektorokat szerelnek.

 

Kérdésünkre Simon Csaba a Győr Projekt Kft. ügyvezetője kifejtette, a működési, működtetési, funkcionális és a fenntarthatósági igényeket a TSPC Kft. által benyújtott pályamű elégíti ki legteljesebben. Az épületegyüttes telepítési koncepciója optimális, a pályázat erőssége a közös aulára szervezett, abból, vagyis egy térből megközelíthető sportcsarnokok kialakítási javaslata. A komplexum funkcionális megoldásai is jók, üzemi-, és sporttechnológiai szempontból is működőképesek. Az épületegyüttes nemcsak jól használható, de a fenntarthatóság és energiatudatosság szempontjából is jól átgondolt.

 

Simon Csaba végezetül elmondta, az idén tervezik az engedélyes tervek beadását, a jövő tavasszal pedig a kivitelezési tervdokumentáció következik, és várhatóan 2015. júliusában elkezdődhet a tényleges építkezés. A sportkomplexum 2016. végére, 2017. elejére készülhet el.

 

Forrás: Győrplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!