Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Megvalósult a péri reptérfejlesztés

A reptér ma már Boeing 737 és Airbuis A320 kategóriájú repülőgépeket is tud fogadni. Borkai Zsolt pilótaként a levegőből is megmutatta a beruházást Szijjártó Péternek és Thomas Faustmannak…

 

A győri önkormányzat, az Audi és a Magyar Állam összefogásával valósult meg a péri repülőtér mintegy kétmilliárd forintos fejlesztése, amely az autógyártó világcégnek és a városnak is stratégiai fontosságú beruházást jelent. Thomas Faustmann a motor- és autógyártó vállalat ügyvezető igazgatója, hangsúlyozta, a tavalyi évben több mint 30 000 utas repült az Audi győri és ingolstadti telephelye között. A szolgálati utak gyors és hatékony lebonyolítása tovább növeli vállalatunk rugalmasságát és hatékonyságát.“

 

 

Borkai Zsolt polgármester hozzáfűzte, Győr annak idején úgy határozott, hogy fontos számára a reptér, és annak fejlesztése újabb lehetőségeket nyit meg a város előtt. „Szerencsére ebben is partnerre találtunk az Audiban és az államban, így megvalósulhatott az a nagyléptékű fejlesztés, amely a későbbi nyilvános utasforgalom megindításának műszaki lehetőségét is megteremtette. Mint mondta, a reptér bővítésének gazdaságélénkítő szerepe nyilvánvaló, de emellett szeretné a város az idegenforgalom számára is kiaknázni a légi közlekedés adta lehetőségeket. Ennek előfeltétele egy megfelelő utas terminál kialakítása lesz.

 

Északnyugat Magyarország fejlődése a bizonyíték az újraiparosítási politika sikerére – fogalmazott Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár. Mint mondta, a 2010-es kormányváltást követően azt a célt fogalmazták meg, hogy Magyarország Európa termelési központjává váljon, és ma már jól láthatók ennek az útnak az eredményei, amelyben az autóipar központi szerepet játszik. „A magyar kormány minden támogatást megad az utasforgalom növeléséhez, így folyamatosak a tárgyalások a Wizz Airrel a járatok beindításáról. –jelentette be Szijjártó Péter.

 

 

Vadász László, a repülőteret üzemeltető Győr-Pér Airport Kft. ügyvezető igazgatója a fejlesztés tartalmát ismertette. Az 1 450 méter hosszú kifutópálya 780 méterrel nőtt, és a teherbírását is jelentősen emelték. Megújult a repülőtér fényrendszere, valamint üzembe helyezték a műszeres leszállító rendszert (Instrumental Landing System-ILS), amely nagy arányban megnöveli a repülés biztonságát, és kedvezőtlen időjárási feltételek mellett is lehetővé teszi a fel- és leszállást. Ennek eredményeként mostantól Boeing 737 és Airbuis A320 kategóriájú repülőgépeket is tud fogadni a repülőtér.

 

A 2003 óta sikeresen működő a Győr-Pér repülőtér partnereinek köszönhetően folyamatosan bővül, fejlődik. „Az elmúlt 10 év alatt 49 375 repülési műveletet regisztráltak, és 165 470 utast üdvözöltek a fedélzeten. A személyforgalom mellett a teherforgalom is jelentős, hiszen összesen 2 943 teherszállító repülőgép fordult meg reptéren 1 582 261 kg áruval. A magyar állam, Győr városa és az Audi Hungaria sikeres együttműködésének eredményeként megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a műszaki-technikai feltételek vonatkozásában a második helyre lépett előre a Győr-Pér repülőtér a magyar polgári repterek rangsorában.

 

 

Az eseményen Borkai Zsolt polgármester pilótaként a levegőből mutatta be a fejlesztéseket. Az általa vezetett gépen helyet foglalt Szijjártó Péter, Thomas Faustmann és Dr. Knáb Erzsébet. személyügyekért felelős ügyvezető igazgató is.

 

Forrás: Győrplusz.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!