Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Alapszerződés a város és az E-on között

A győri önkormányzat és az E.ON Hungária 2013. november 26-án írta alá azt az alapszerződést, amelynek értelmében a 2017-ben rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kezdetéig Győrt úgynevezett „smart cityvé” teszik.

 

Győrben a 2017-ben rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválig jelentős mértékű beruházások várhatók. Ezekhez kapcsolódóan döntött úgy a győri önkormányzat, hogy a fejlesztéseknél érvényesítik a modern fenntarthatósági és energiagazdálkodási szempontokat. Az erről szóló együttműködési szerződést Borkai Zsolt polgármester, valamint dr. Eric Depluet az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója írta alá.

 

Borkai Zsolt polgármester a megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott, Győr dinamikus fejlődési pályára állt, de a fenntartható városfejlesztés érdekében fontos, hogy a városi beruházások energetikai szempontból is fenntartható módon valósuljanak meg. Különösen időszerű ez az elvárás napjainkban, amikor jelentős infrastrukturális fejlesztések előtt áll a város. A megállapodás megteremti a lehetőségét annak, hogy a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, mint „Zöld Olimpiát” rendezzük meg, vagyis az esemény, a fejlesztések és a későbbi üzemeltetés minél kevesebb károsanyag-kibocsátással valósuljon meg. Európában már több jó példa is létezik a programra, de hazánkban Győr úttörő szerepet játszhat. Hozzátette, a város fejlődése révén az elkövetkező években a lakosságszám jelentős növekedésével lehet számolni, így a fenntarthatóság kulcskérdés.

 

 

 

 

A „smart city” összefoglaló elnevezés azokat a városokat jelöli, amelyek intelligensen és hatékonyan használják fel az erőforrásaikat, és innovatív technológiákat alkalmaznak, hogy csökkentsék a költségeiket és az energiafelhasználásukat, valamint szélesítsék a szolgáltatási kínálatukat, ily módon javítva lakóik életminőségét. Győr régen letette voksát az innovatív megoldások mellett és befogadóképes a legmodernebb technológiákra az energiaellátásban is. Most a fejlődés egy újabb szakasza kezdődik el a városban – mondta Eric Depluet vezérigazgató, aki hozzátette, a győri egyetem kitűnő szakmai műhelye, tudásközpontja lehet a programnak.

 

Széles skálán mozog a Smart City fogalomkör alá vonható hatékonysági lépések eszköztára, hiszen az a városok működtetésének minden területére kiterjedhet. Győr esetében elsősorban a termelési eljárások átgondolását, a termelő egységek virtuális erőművi irányítórendszerbe kapcsolását, és az önkormányzati, üzleti, valamint lakossági fogyasztók okos hálózatba szervezését, okos mérőkkel való ellátását fogja képezni ez a folyamat.” – mondta Patay László az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke. Kiemelte, elsőként az olimpiai rendezvényekhez kapcsolódóan szeretnék úgy megoldani az energiaellátást, hogy a megújuló energiákat felhasználva és rendszerbe szervezve valósuljon meg a mintaértékű modell, ami aztán folyamatosan tovább bővíthető.

 

Horváth Attila Imre, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte, a kormányzat nem csak üdvözli, de elő is segíti az ilyen jellegű beruházásokat. Hozzátette, Győr nem csak földrajzilag a nyugat kapuja, élen jár az innovatív fejlesztésekben, és példaértékű beruházásokat hajt végre. Mint mondta, az első hazai olimpiai esemény megrendezése nem csak megtisztelő, de egyben komoly felelősség is, és a mostani aláírás mutatja, hogy Győr ennek megfelelően készül a világeseményre.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!