Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Folytatódik a panelprogram

Folytatódhat a panelprogram, mintegy nyolcezer lakást újítanak fel az országban – jelentette be városunkban Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter kedden. Győrben közel 1400 lakást érint a beruházás.

 

„A marcalvárosi Déry Tibor utca 2–12.-ben hamarosan indul a lakások korszerűsítése, s ezzel kezdetét veszi az országos felújítás, amely összesen nyolcezer panellakást érint. A Déry Tibor utcai ingatlanok 60 millió forintos állami és 40 millió forintos önkormányzati támogatással újulhatnak meg. „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a programot végig tudjuk vinni” – hangsúlyozta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a bejelentés előtt. Elmondta, az előző kormány 2009-ben hirdetette meg a panelprogramot, 2010-ben ezt 14 milliárd forintos forráshiánnyal vette át az Orbán-kormány, tehát ennyi összegre pályáztak a tartaléklistán várakozók. 2012-re ezt a hiányt 8,9 milliárd forintra csökkentették, 2012 végéig pedig további 4,6 milliárd forintot sikerült pályázatokra fordítani. Az elmúlt három évben 215 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósult meg, ami évente 100 ezer tonna csökkenést jelentett szén-dioxid-kibocsátás tekintetében. „A Panel II. programot 2009 óta övező bizonytalanság véget ért, mintegy 8 ezer lakás felújítása kezdődik meg országosan. Ez 9 milliárd forint mértékű újabb munkalehetőséget is biztosít” – jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter és hozzátette, a beruházásnak köszönhetően Magyarország teljesíteni tudja az Európai Unió felé tett energia-megtakarítási vállalásait, és jelentősen csökken az érintett családok rezsiterhe is. Ezt megerősítette Fazekasné Gazdag Nikoletta, a Déry Tibor utcai ingatlanok egyik lakója, aki elmondta, a szigetelés, a nyílászárók és a fűtés korszerűsítése nagyban hozzájárul, hogy csökkenjen a lakások rezsiköltsége. „Ilyen nagymértékű fejlesztés a családoknak önerőből elérhetetlen lenne” – hangsúlyozta.

 

 

 

Borkai Zsolt polgármester szerint a győriekre az elmúlt időszakban számos kérdésben volt jellemző az együttgondolkodás, nincs ez másként egy ilyen nagyléptékű fejlesztésnél sem. A lakóközösségek döntöttek a pályázatok beadásáról, az állam és az önkormányzat pedig segít, hogy az otthonuk megújulhasson: Győrben a közeljövőben 18 épületben 603 lakást érint a program, s ehhez az állam 300 millió, az önkormányzat 200 millió forintot biztosít. Ezenfelül a későbbiekben 481 millió forint állami és mintegy 300 millió forintos önkormányzati forrásból további 790 lakást újítanak fel, így összesen közel 1400 lakást érint a program.

 

A sajtótájékoztatón részt vett Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásért felelős államtitkár is, aki arról beszélt, hogy a zöldgazdaság-fejlesztés és a hazai klímapolitika milyen módon támogatja az ehhez hasonló beruházások elterjedését. Tájékoztatásából kiderült, Magyarországon az energia-megtakarítások jelentős része az épületenergetikai szektorból származik, eddig 189 petajoule-lal csökkent az energiafelhasználás az országban korszerűsítéssel, pazarlás megszüntetésével. Ennek jelentős hányadát adják a panelfelújítások, 2016-ra 57,4 petajoule/év megtakarítást írtak elő a cselekvési tervben. Hozzátette, a most megítélt támogatási csomag révén a mintegy nyolcezer lakás szén-dioxid-, azaz üvegház hatású gázkibocsátása 8.700 tonnával csökken. „Annak érdekében, hogy az épületeink pazarló energiafelhasználását megszüntessük, a kormány Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát dolgoz ki, amely minden épülettípust érint, nem csak a panellakásokat.” Hozzátette, legkésőbb 2018-ig megvalósul Magyarország épületeinek teljes körű felmérése az energetikai állapotra vonatkozóan.

 

Forrás: Győrplusz

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!