Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Megújult a Bercsényi liget

A Bercsényi ligetben pihenőparkot, játszóteret és KRESZ-parkot alakítottak ki az újvárosi rehabilitáció keretein belül.

 

A Bercsényi liget 2013. november 12-i átadásán elhangzott, a győri önkormányzat számára kiemelten fontos Sziget és Újváros településrészek rehabilitációja, fejlesztése, hiszen a város szép és értékes területeiről van szó, amelyek régi-új fényükben Győr gyöngyszemei lehetnek. A körzetben az elmúlt időszakban számos fontos beruházás történt, és a jövőben is több kiemelt fejlesztés várható. Az újvárosi rehabilitáció elemei mellett elég csak a Jedlik híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat építésére, vagy a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál létesítményeire gondolni, amelyek közül épp a napokban tették le az új városi uszoda alapkövét. A Bercsényi liget megújítása szintén a terület fejlesztését, élhetőségének javítását szolgálja.

 

Az első teknőben 6.102 m2 nagyságú területen játszó- és pihenőparkot alakítottak ki. A zöldterület teljes egészében megújult: a füves területek felújítása mellett lombhullató fákat, örökzöldeket ültettek, a hullámvonalú kerti utak és az azt követő növényzet a terület múltjára – a kanyargó folyóvízre – utal. A meglévő fás állomány megtartása mellett játszóhelyeket építettek és az utakat körülvevő növényzet telepítése is megtörtént. Az új játszóeszközök több korosztály és a mozgásukban korlátozott gyerekek számára biztosít játszási, kikapcsolódási lehetőséget, ugyanakkor a szülők részére is komfortos környezetet kínálnak. A területen helyet kapott egy 64 m2 alapterületű „Zöldház”, melyben nyilvános illemhely, illetve a közterület felügyelet munkatársai részére vizesblokkok és öltöző található.

 

A hármas teknőben a játszva tanuláshoz és sportoláshoz nyújt remek lehetőséget a kialakított KRESZ-park, mely beleillesztve az óvodai és iskolai oktatási rendbe az eredményes baleset-megelőzést is szolgálja. A területet középen kettészelő „főút” egy körforgalmú- és egy zebrás csomópontot foglal magában, emellett itt alakították ki a buszmegállót is. A mellékutak mutatják be a kötelező haladási irányokat, a veszélyes kanyarokat és bukkanókat. Ide került a vasúti átjáró, itt jelölték ki a zsákutcákat és a parkolóhelyeket. A KRESZ-park a kisgyermek kerékpárok, triciklik, kisautók közlekedési területén túl sétálóhely is egyben, hiszen helyet kapott itt egy „gyalogos zóna”, mely a terület pihenő helye is. A parkban összesen 88 db KRESZ táblát helyeztek ki, valamint a projekt keretében 20 db gyermek-kerékpárt és 20 db rollert is beszereztek.

 

Borkai Zsolt polgármester az újvárosi rehabilitáció részeként megvalósuló Bercsényi ligeti beruházással kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a mostani átadáson a liget egyes és hármas teknőjének elkészültét ünnepeljük, de a korábban elkészült műfüves focipályával együtt az egész park felújítása történt meg, méghozzá úgy, hogy a korábban elhanyagolt terület számos új közösségi funkciót kapott. Hozzátette, a városban jelenleg számos olyan nagyberuházás zajlik önkormányzati, állami és európai uniós forrásból, amelyek Győr életére hosszú távon is jelentős hatással bírnak. Ezek közül két projekt is Sziget és Újváros fejlődését szolgálja, hiszen a szociális városrehabilitáció mellett ezen a területen valósulnak meg a 2017-es győri rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál létesítményfejlesztései is. A polgármester azt kérte a parkot használóktól, hogy vigyázzanak az ott megteremtett értékekre.

 

Fekete Dávid alpolgármester, a terület egyik önkormányzati képviselője kiemelte, a mostani, 115 millió forint értékű felújítás a korábbi műfüves pálya kialakítással együtt olyan komplex átalakulást eredményezett a Bercsényi ligetben, amelynek révén minden korosztály közkedvelt találkozási helye lehet a terület. Az idősebbek számára a pihenő és sétálópark nyújthat kikapcsolódást, a fiatalok a focipályán sportolhatnak, míg a legkisebbek a KRESZ-parkban tanulhatnak játszva, emellett pedig a pihenőpark játszóeszközeit is igénybe vehetik. Hangsúlyozta, a program részeként beszerzett kerékpárok és rollerek segítségével a gyerekek számára igazi élmény lesz a közlekedési szabályok elsajátítása.

 

Szeles Szabolcs a terület másik önkormányzati képviselője hozzátette, a liget megújítása azért is fontos lépés a két városrész életében, mert ezzel a Bercsényi liget ma már nem Sziget és Újváros határvonalát jelenti, hanem a két terület összekapcsolódásának színhelyét. Egy olyan találkozási ponttá, olyan közösségi térré fejlődött a korábban funkció nélküli park, amelynek révén két városrész lakói találhatják meg a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét az otthonukhoz karnyújtásnyira. A képviselő hozzátette, a körzetben zajló fejlesztések révén lépésről lépésre nyerheti vissza régi fényét Sziget és Újváros is.

 

Papp Gyöngyi, a Városközponti Tulipános Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskola Intézményegységének vezetője köszönetet mondott az önkormányzatnak a fejlesztés miatt. Mint mondta, az új Bercsényi ligeti KRESZ-park, az iskola diákjainak, és minden, a környéken élő fiatalnak nagyon hasznos, hiszen játék közben ismerkedhetnek meg a közlekedés szabályaival. Hozzátette, a programhoz a diákoknak készülő KRESZ-munkafüzettel kapcsolódnak, amely az elméleti, míg a projekt keretében kapott kerékpárok és rollerek a fiatalok gyakorlati tudásának bővülését szolgálja. Végezetül kiemelte, a komplex fejlesztés révén a Bercsényi liget nem csak a gyerekek, de minden korosztály kedvelt találkozási helye lehet.

 

A „Szociális városrehabilitáció Győr-Újváros területén” című, NYDOP-3.1.1/B-09-2f-2012-0001 azonosítószámú projekt 2012 decemberében kezdődött és 2014 decemberében fejeződik be. A projektet konzorciumi formában valósítják meg. A konzorcium tagjai Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint konzorciumvezető mellett a Győr-Szol Zrt., a Győr-Újváros Római Katolikus Egyházközség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kossuth Lajos Általános Iskola (kedvezményezettként képviseli az Óvodai Gazdasági Működtető Központ). A Bercsényi liget megújításának kivitelezője a közbeszerzési eljáráson nyertes Agrifood Kft., a vállalkozás díj 115.036.506 Ft volt.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!