Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

A Győrben épülő jövőről

A városban zajló nagyberuházásokról, a tömegközlekedéssel kapcsolatos aktuális kérdésekről, a központi költségvetés tervezetéről, a győri közösségi érzés fejlődéséről beszélgettünk Borkai Zsolt polgármesterrel…

 

 

-  Polgármester Úr! A közelmúltban került a közgyűlés elé az a beszámoló, amely a városban zajló beruházásokról ad számot. Olyan hosszú a sor, hogy felsorolni is nehéz.

 

-  Való igaz, a nyár végén, ősz elején több beruházásunk is egy időben indult. Nem teljesen így terveztük, hiszen vannak köztük olyan fejlesztések, amit már jóval korábban elindítottunk volna, de – mondjuk úgy – rajtunk kívülálló körülmények ezt nem tették lehetővé. A lényeg, hogy végre elindulhattak, és megvalósulhatnak azok a projektek amik Győr életét hosszú távon is pozitívan befolyásolják. Az önkormányzat számos beruházást hajt végre saját forrásból, de hangsúlyoznom kell azt is, hogy a város egyszerre ilyen komoly támogatást még egyetlen kormányzattól sem kapott. A 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál létesítmény-fejlesztéseihez közel tízmilliárd, míg a multifunkcionális csarnok megépítéséhez további ötmilliárd forinttal járul hozzá, hogy csak a két legnagyobb tételt említsem. Köszönettel tartozunk ezért az állam felé.

 

-  Mely fejlesztéseket emelné ki a napjainkban zajlók közül?

 

-  Minden beruházás, még egy kisebb útszakasz, vagy egy híd állagmegőrzési munkálata is fontos egy város életében, hiszen a beavatkozásokkal azt szeretnénk elérni, hogy a győriek még jobban érezzék magukat a városban. Kétségtelen, hogy jelenleg több olyan nagyberuházás is fut, amely egész Győr életére kihatással van. Elkezdődhetett végre a Dunakapu tér felújítása, amibe sokan sokfélét belegondoltak, pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy egy leromlott állapotú, a fejlődő és pezsgő életű Győrhöz méltatlan közteret újítunk meg úgy, hogy az egyszerre szolgálja a győrieket és a hozzánk látogatókat. Egyszerre képviselje a modernitást, és múltunk tiszteletét. Legyen egyben találkozási pont, rendezett piactér és a népszerű nagyrendezvényeink helyszíne. A közelmúltban írtuk alá a belvárosi rehabilitáció újabb ütemének támogatási szerződését, a 700 millió forintot meghaladó fejlesztésnek köszönhetően több sétálóutca és épület újul meg a történelmi városmagban. A másik nagy csokor, a már említett, állami támogatással megvalósuló sportlétesítményi fejlesztések. Szeretném hangsúlyozni, milyen nagy dolog az, hogy Győr lehet az első hazai olimpiai esemény helyszíne! A program nem csak egy szép rendezvény, amely turistákat vonzhat hozzánk, de újabb lendületet ad az utánpótlásnevelés és a tömegsport számára. A városban olyan európai szintű sportlétesítmények épülnek, ahol a győriek minden igényt kielégítően sportolhatnak, nemzetközi edzőtáborok helyszíne lehet Győr, és szinte bármilyen világeseményt városunkba hozhatunk. A sportközpont építésének első elemeként az uszoda épül, amely jövő év második felére készül el. A győriek régi vágya valósul meg ezzel, hiszen az ötven méteres versenymedence rengeteg új sportolási lehetőséget teremt.

 

-   A Multifunkcionális Csarnok szintén egy régi vágya a győrieknek!

 

-  Ez így igaz! Az ugyancsak állami támogatással megvalósuló csarnok ötezer ember befogadására lesz alkalmas, vagyis elkészülte után nem kell majd Veszprémbe utazni a győri női kézilabda csapat BL-döntőjére. Reméljük, még sok finálét vívnak a lányok! A multifunkciós csarnok lelátója a nézőszámhoz lesz alakítható, edzésidőben pedig akár három pályán is folyhat a munka sőt, a Magvassyval kiegészülve ez már négy pályát jelent. Nemzetközi sportesemények mellett koncertek, bálok, kiállítások, üzleti rendezvények otthonául is szolgálhat az Aréna.

 

- A szeptemberi közgyűlés arról is határozott, hogy az újvárosi rehabilitáció kapcsán többletforrásra is pályázik a város. Miért szükséges ez?

 

-  Az újvárosi rehabilitáció szintén egy olyan kérdéskör, amely több évtizedes problémákat kíván orvosolni. Egy egykor patinás városrészt szeretnénk régi fényében látni, ez azonban rengeteg munkával jár. Európai Unió által támogatott projektről van szó, amihez az első fordulós pályázatunkat még 2010-ben nyújtottuk be, és a második fordulóban már nem volt lehetőség a költségek aktualizálására. 2013-ban ezek a számok már nem állják meg a helyüket, ezért van szükség a többlettámogatás igénylésére az önrész biztosítása mellett. A projektben számos épület újul meg, közösségi szolgáltatásokat telepítünk, és közösségépítő, bűnmegelőző, családvédelmi programok is megvalósulnak. A nagyberuházások mellett fontos infrastrukturális fejlesztések is folynak a városban, épül a pinnyédi híd, folyik a lakóutca program, csomópontokat teszünk biztonságosabbá, de említhetném az EU által támogatott több százmilliós csapadékvíz elvezetési programot is. Persze a sok egyidejű fejlesztés útlezárásokkal, zajjal is jár, amiért kérjük a győriek türelmét.

 

-  Az említett közgyűlésen ismét terítékre került egy a tömegközlekedéssel kapcsolatos kérdés. Miről szól ez a vita?

 

-  Az alapprobléma az, hogy a tömegközlekedés finanszírozása tekintetében az önkormányzatokra egyre nagyobb teher hárul. A korábbi finanszírozási vitát egy megállapodással sikerült rendeznünk. Emellett szükséges volt a menetrend racionalizálása, a kibocsátott teljesítmény csökkentése. Sajnos minden egyes személyes igényt a tömegközlekedés tervezésekor lehetetlen kielégíteni, de egy olyan megoldásban gondolkoztunk, amely megfelelően biztosítja különösen az iskolába, munkába járást, és az olyan helyekre való eljutást, mint a kórház, a bevásárlóhelyek vagy a temetők. A mostani vita abból adódik, hogy az önkormányzat által kiírt, autóbuszos személyszállításra vonatkozó pályázatra az egyetlen pályázó olyan ajánlatot tett, amit az önkormányzat nem tudott elfogadni. Az általuk leírt számok jóval meghaladják azt az összeget, mint ami a korábbi megállapodásból következne. Hangsúlyozom, azzal, hogy érvénytelenné nyilvánítottuk a pályázatot, a tömegközlekedés nem került veszélybe, hiszen 2014 év végéig élő szerződésünk van a Volánnal. A vita rendezésére tehát van időnk, várjuk az elfogadható ajánlatot.

 

-  A közgyűlésen azt is pedzegette, hogy akár más is elláthatja ezt a feladatot a Kisalföld Volánon kívül!

 

-  A pályázaton más is részt vehet, és esetleges kedvezőbb ajánlatával versenyhelyzetet teremthet. A cél nem a szolgáltató-váltás, hanem a mindenki számára elfogadható szolgáltatás és ellenszolgáltatás elfogadása.

 

-  A közelmúltban benyújtották a központi költségvetés tervezetét. Hogy értékeli azt Győr szemszögéből?

 

- Úgy látom, a települések nem járnak rosszul, hiszen növekszik az önkormányzatok támogatása, vagyis feladatellátásuk biztosított lesz. Győr szerencsés helyzetben van, több tétel külön is nevesítve szerepel a költségvetési tervezetben, köztük a multifunkciós csarnok építése 4,9 milliárddal, az ifjúsági olimpiához kapcsolódó fejlesztések 1,5 milliárd forinttal, de szerepel a Győri Evangélikus Egyházközség Insula Lutherana épülettömb fejlesztésének támogatása is. A jövő évi költségvetés tervezetének erőssége, hogy talán nincs is olyan terület, amely kisebb összegből gazdálkodhatna jövőre, mint az idén, több területnek pedig jóval magasabb a támogatása. A költségvetés kiemelten segíti a családokat, az adókedvezmény kiszélesítése sokakat, a reszicsökkentés pedig azt hiszem, mindenkit pozitívan érint.

 

-  Összefoglalva úgy tűnik, „a jövő Győrben épül” szlogen nem csupán szlogen!

 

-  Egy szlogen akkor jó, ha igaz, ha kifejező. Azt hiszem városunkra napjainkban valóban a jövő tudatos építése a legjellemzőbb. Mindez azért tud eredményes lenni, mert ezért sokan dolgozunk közösen, összefogásban. Az önkormányzat, a magyar állam, az egyetemünk, a gazdasági szereplőink, hogy csak néhány résztvevőt említsek. Az Audi sem véletlenül választotta gyárbővítésének helyszínéül Győrt. Ahol egy ilyen komoly világcég fejezi ki hosszú távú szándékait, ott nem csak megelőlegezett bizalomról van szó. A győrieket is erre a közös jövőépítésre hívjuk. Annak idején azért formáltuk át képzési rendszerünket, hogy a győri fiatalok itt találjanak maguknak megfelelő munkát. Azért figyelünk kiemelten az idősekre, mert úgy gondoljuk, az ő tapasztalataik nélkül nem fejlődhetne ilyen dinamikusan a város. Azért fektetünk nagy energiát a különböző rendezvényeinkbe, fesztiváljainkba, városismereti programjainkba, mert komolyan gondoljuk, hogy Győr akkor lehet igazán erős, ha lakói szeretik, ismerik és magukénak érzik a várost. Ha a szlogent egy kicsit átírhatom, úgy fogalmaznék, közösen építjük a győri jövőt!

 

Forrás: Győrplusz hetilap 2013. 10. 11.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!