Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Gárdonyira emlékeztünk

A Gárdonyi Géza Általános Iskola főbejáratánál avatták fel azt a csempeképet, amely a Győrben is élt írót örökíti meg. Születésének 150-ik évfordulójára megújult a Gárdonyi-szobor is…

 

 

Az Egri Csillagok írója előtt városunk ünnepségsorozat keretében tisztelegett 2013. október 9-én, amelynek keretében Borkai Zsolt polgármester és dr. Somogyi Tivadar alpolgármester leplezte le a Győrhöz is szorosan kötődő írót ábrázoló csempeképet. Városunkban már hagyomány, hogy a Győrben élő, illetve alkotó személyiségeket csempeképen is megörökítik. Sándor József Péter győri művész alkotása a Gárdonyi iskola homlokzatára került. A polgármester elmondta, Gárdonyi Géza 150 éve született, és az idei, jubileumi évet a kormányhivatalosan Gárdonyi Emlékévvé nyilvánította, az egész országban méltó módon emlékeznek meg a magyar irodalom egyik legnagyobb alakjáról. Hozzátette, Gárdonyi győri is volt, hiszen fiatal újságíró éveit városunkban töltötte, és tanügyi folyóiratokon keresztül segítette az oktatásügyet is. A polgármester kifejtette, a város őrzi Gárdonyi emlékét, és az iskola, amelynek homlokzatára arcképe került, őrzi szellemiségét. „Múltunk nagy személyiségeinek, cselekedeteinek ismerete nélkül jelenünk üres, jövőnk pedig bizonytalan lenne, ezért Győr továbbra is ápolja Gárdonyi, és nemzetünk többi kiemelkedő alakjának emlékét is.”

 

A csempekép avatása után az emlékezők a Batthyány térre vonultak, ahol megkoszorúzták Gárdonyi Géza mellszobrát. A szobrot egyébként 1928-ban avatták fel, először az iskola előtt, majd 1930. szeptember 22-én került mai helyére. Az idő azonban nyomokat hagyott rajta, ezért a mostani megemlékezésekre Győr városa rendbe hozatta Zászlós István alkotását és annak környezetét. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője emlékező beszédében úgy fogalmazott Gárdonyi életének fontos állomása volt Győr, ahol sikeres újságírói karrierje indult, munkatársa lett többek között a Hazánknak, a Győri Hírlapnak. Az alpolgármester az író pedagógiai munkásságáról is megemlékezett, majd úgy fogalmazott: „Győr városa büszkén őrzi Gárdonyi emlékét, a róla elnevezett iskola, utca, emléktábla méltó emléket állít neki, a Gárdonyi iskola diákjai pedig szelleméhez hűen tanulnak Győr egyik legszínvonalasabb oktatási intézményében.”

 

Az ünnepségen jelen volt Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája is, aki köszönetet mondott Győrnek, amiért ilyen intenzíven ápolják dédapja emlékét. Arra kérte a városban élőket, hogy gondoljanak Gárdonyira győriként, olvassák műveiket, ne felejtsék el azokat, akik sokat tettek a hazáért, a hazaszeretetért, és nyelvünkért. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy dédapja ezeknek a „követelményeknek” megfelel, és még nagyobb öröm számára, hogy ezt a magyarok is így gondolják, amit jól mutat, hogy néhány éve az Egri csillagokat választották a legnépszerűbb olvasmánynak. Szalai Ferenc, a Gárdonyi iskola igazgatója hangsúlyozta, az intézmény büszke arra, hogy 1924 óta viseli Gárdonyi Géza nevét, és megpróbál méltó lenni a névadó szellemi örökségéhez. Az intézményben egyébként az egész nap Gárdonyi jegyében zajlott, különböző előadásokkal, vetélkedőkkel, ünnepi eseményekkel emlékeztek a névadóra, születésének 150-ik évfordulója alkalmából.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!