Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Indulhat a belvárosi rehabilitáció újabb üteme

2013. szeptember 26-án, csütörtökön írták alá azt a 725 millió forintról szóló támogatási szerződést a Városházán, amelynek révén folytatódhat a belvárosi utcák felújítása…

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében „Nyugat-dunántúli Operatív Program Megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz” című pályázati konstrukcióra sikeres pályázatot nyújtott be „Lüktető belváros” – Győr történelmi belvárosának funkcióbővítő fejlesztése, II. ütem” címmel. A projekt támogatási összege 725 millió forint, a támogatás mértéke pedig 100 százalék. A támogatási szerződést Borkai Zsolt polgármester és Breznovits István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője látta el kézjegyével. A sikeres Széchenyi téri rehabilitáció eredményeit újabb fejlesztésekkel kiegészítő projekt keretében az önkormányzat a konzorciumi partnerek együttműködésével valósítja meg a Belváros integrált funkcióbővítő városrehabilitációját.

 

 

Az ünnepélyes eseményen Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott a korábban megkezdett belvárosi rehabilitáció az Európai Unió és a Magyar Állam támogatása révén folytatódhat. Hozzátette, az egész városban jelentős fejlesztések zajlanak, egy részük központi, egy részük pedig önkormányzati forrásból. A belvárosi fejlesztéssel kapcsolatban hangsúlyozta, a Széchenyi tér korábbi felújítása, több sétálóutca megújulása után ez a projekt a Dunakapu téri beruházással együtt teljesíti ki a Belváros rehabilitációját. „A Széchenyi tér felújítása után láthattuk, hogy milyen pezsgővé váltak a tér mindennapjai, az újabb fejlesztések révén ez az egész Belvárosra kisugározhat, városközpontunk még vonzóbbá válhat a győriek és a hozzánk látogató turisták számára.”

 

A projekt keretében megújul a Király utca, a Dr. Kovács Pál utca, a Hal köz, a Káposztás köz, a Stelczer Lajos utca (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Szappanos köz (a Dunakapu tér és Apáca u. között), a Kenyér köz, a Zsák köz útburkolata, a Király utca és a Dr. Kovács Pál utca pedig új közvilágítást is kap. A Király utca kiteresedésénél közteret alakítanak ki színpad és médiaakna kiépítésével, ahol egy olyan új közösségi tér jön létre, amely alkalmassá válik kisebb rendezvények megtartására. Itt az előkészítő munka a közművezetékek cseréjével már megkezdődött. Még az idén megvalósul az Esterházy Palota léghűtéses rendszerének kialakítása, így az intézmény minden évszakban alkalmassá válik magas színvonalú rendezvények megtartására. A projektpartnerek fejlesztéseként megtörténik a Matróz Vendéglő (Dunakapu tér 3.) és az Apáca utca 16. szám alatti épület külső homlokzatának felújítása, a Dunakapu tér 4. szám alatti épület komplex rekonstrukciója és a LaMaréda étterem átalakítása.

 

 

A polgármester hangsúlyozta a belvárosi környezet megújítása csak az egyik része a projektnek, emellett fontos, hogy a győriek megismerjék városunk történetét, legendáit, nevezetességeit, mert ezek ismeretében érezhetik igazán Győrt a sajátjuknak. A projekthez ezért soft elemek is társulnak, amelynek keretében olyan programokat szerveznek, mint a tematikus idegenvezetés, a győri legendák felelevenítése, vagy épp a Belvárosi információs tér kialakítása, a győri találmányok, a város híres szülöttei, a helyi ételek táblákon történő bemutatása. A pályázati forrásból lehetőség nyílik civil szervezetek közvetlen támogatására, a „miniprojektekre” vonatkozó pályázati felhívás a tervek szerint még ebben az évben megjelenik, és a helyi identitást erősítő programok támogathatók belőle. A belvárosi funkcióbővítő városrehabilitáció második üteme a tervek szerint 2014 végére fejeződik be.

 

Breznovits István gratulált a sikeres pályázathoz. Mint mondta, a városrehabilitációs témájú kiíráson a régióban első körben három projekt nyert támogatást, ezek közül a győri rendelkezik elsőként támogatási szerződéssel. Hozzátette, példaértékű az a tudatos városfejlesztési munka, amely lehetővé teszi, hogy Győr ilyen hatékonyan tud részt venni a pályázatokon. Hozzátette, a 2014-2020. közötti uniós költségvetési ciklusban is hasonló, tervszerű pályázati tevékenységre van szükség a források eredményes lehívása érdekében.

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte, örömteli, hogy nem csak a Belváros két központi tere, de az azt összekötő utcák is megújulnak, ezáltal egy olyan negyed alakulhat ki Győr szívében, amely látványosságaival, vendéglátóhelyeivel, teraszaival a győriek és a turisták népszerű kikapcsolódási helye lehet.

 

Fekete Dávid alpolgármester, a Belváros másik önkormányzati képviselője hozzátette, a Király utca és a Dr. Kovács Pál utca felújításával a győri fesztiválok egy újabb szép helyszínnel bővülhetnek majd, a soft elemeknek köszönhetően pedig olyan újabb látványossággal gazdagodik a város, mint a győri hírességek egykori lakóhelyeinek táblákon való megjelenítése. Kiemelte, a projekten kívül, önkormányzati forrásból a Szabadsajtó út (Széchenyi tér és Baross u. között) és a kis Baross út is hamarosan megújul.

 

Az Útkezelő Szervezet egyébként már megkezdte a Szabadsajtó utca felújítását, az E-on pedig kicseréli a burkolat alatt húzódó áramvezetékeket a Szabadsajtó út – Kis Baross út – Király utca - Dr. Kovács Pál utca nyomvonalon. Az Útkezelő Szervezet tájékoztatása szerint az összehangolt munkával várhatóan november végéig végeznek, a kis Baross utca felújítása pedig jövő év tavaszára várható.

 

A Lüktető Belváros projekt további részleteiről itt olvashat!

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!