Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Új szelek Buenos Aires felől

Lényeges kérdésekben döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 121. közgyűlése, melynek Buenos Aires adott otthont.

 

Szombaton kiderült, hogy a Tokió rendezheti a 2020-as nyári olimpiát, a japán főváros Isztambul és Madrid pályázatánál bizonyult jobbnak. „A Magyar Olimpiai Bizottság hagyományosan jó kapcsolatot ápol a japánokkal, biztos vagyok benne, hogy színvonalas és különleges olimpiai játékokkal ajándékozza majd meg Tokió a világot. A nagy távolság és az időeltolódás szempontjából nem olyan szerencsés a helyszín a magyar sportolók számára, de profi felkészüléssel és természetesen a MOB és a szakszövetségek támogatásával ez nem jelenthet problémát.

 

Tokió meggyőző fölénnyel nyerte el a rendezés jogát. A japán miniszterelnök személyesen prezentálta a helyszínen az elképzeléseiket, érvei azt kell, hogy mondjam, meggyőzték a nemzetközi sportdiplomáciai közösséget” – mondta a döntésről Buenos Airesben Borkai Zsolt, a MOB elnöke. Vasárnap az is eldőlt, hogy a birkózás bent marad a 2020-as és a 2024-es olimpia programjában. A kedvező döntés utáni első világbajnokságnak szeptember 16. és 22. között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. Magyarországnak eddig 54 olimpiai érmet hozott és 19 bajnokot adott a sportág.

 

„Az elmúlt időszakban nagyon erős lobbitevékenység indult meg annak érdekében, hogy a birkózás számára kedvező döntés szülessen. Nagy volt a nemzetközi összefogás is, a legtöbb ország sportvezetői a tradicionális sportág mellett tették le voksukat. Megmenekült a birkózás, ez a magyar sportnak is jó hír, hiszen benne van a 16 kiemelten támogatott sportágban, azonban nem szabad elülni a babérokon. Ma már a nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy haladni kell a korral, ha kell, változtatni a versenyek programján, a közönség számára is minél élvezhetőbbé tenni adott sportágat. A birkózás kapott egy új esélyt, remélem, hogy élni fognak vele” – fejezte ki örömét a MOB vezetője.

 

Keddre maradt az egyik legfontosabb szavazás, melyen Thomas Bachot választotta a NOB új elnökévé a szervezet tagsága. A német sportdiplomata a tizenkét év után távozó belga Jacques Rogge-ot követi a poszton, a megbízatása nyolc évre szól. Ő a NOB kilencedik elnöke. Az ügyvéd-üzletember, korábbi vívó Thomas Bach az 1976-os montreali olimpián az aranyérmes tőrcsapat tagja volt.

 

„Thomas Bach megválasztása nem okozott túl nagy meglepetést számomra. Másfél hónappal ezelőtt személyesen látogattam meg őt Németországban, megalapoztuk a jó kapcsolatot, ami fontos lehet a következő években. Korábbi kiváló sportolóról, jogász sportdiplomatáról beszélünk személyében, aki régóta szívén viseli az olimpiai eszme és mozgalom sorsát. Az új elnök jól ismeri hazánkat, hiszen a nyári találkozó alkalmával volt lehetőségem bemutatni neki a magyar sport helyzetét, valamint átbeszéltük a két ország sporttal kapcsolatos együttműködési lehetőségeit. Úgy vélem, hazánk jól járt az új elnök személyével, akinek immáron személyes ismerősként gratulálhattam a helyszínen” – mondta Thomas Bachról Borkai Zsolt, aki pozitívan foglalta össze a közgyűlésen történteket.

 

„Úgy értékelem, hogy Magyarország számára kedvező döntések születtek Buenos Airesben. A birkózás fontos volt a magyar sport számára, az új NOB elnök személyében pedig egy országunk felé nyitott sportvezetőt üdvözölhetünk. Tartalmas program volt, amelyen Jacques Rogge-tól is elköszöntünk. Nagyon tiszteletreméltó az ő életútja és mindaz, amit az olimpiai mozgalomért tett. Tokiót pedig remélem, hogy éppoly fényes magyar sikerek jellemzik majd, mint Londont. Addig azonban még sokat kell dolgozni és továbbépíteni a magyar sportot, és persze Rio vagy éppen a Győrben megrendezésre kerülő 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál is előttünk van.”

 

Forrás: Győrplusz

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!