Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Szent Lászlóra emlékeztünk

Városunkban több évtizedes hagyomány, hogy a közgyűlés nemcsak birodalomépítő nagy királyunk előtt tiszteleg június 27-én, hanem azok előtt az emberek előtt is, akik a város jó hírnevét, fejlődését szolgálták tetteikkel, munkásságukkal…

 

 

 A Szent László Nap alkalmából a város ünnepi díszközgyűlést rendezett a Richter teremben, ahol Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, Szent László királyunkat nem csak daliás alkata miatt tartották fejjel magasabbnak mindenkinél. Igazi példakép volt ő, és példakép ma is! Tetteivel a nagy országépítő uralkodók sorának élén említjük, aki külpolitikájával erősítette hazánk helyét Európa térképén, miközben tovább építette az egyházat is. Magyarországot erős keresztény állammá tette, és erkölcsi példát mutatott az utókor számára. Irányt mutatott nekünk hazaszeretetből, a nemzet iránti felelősségvállalásból, a hit megingathatatlan erejéből. A polgármester utalt az elmúlt hetek eseményeire is: „az élet már annyiszor bebizonyította, hogy összefogunk, akkor tudunk a legerősebbek lenni.  Szerencsére itt Győrben erős a közösségi érzés, az egymás iránti felelősségvállalás, az összetartás. Az árvíz idején a győriek, Győr környékiek megmutatták, hogy mekkora ereje van az összefogásnak. Ilyenkor érzi az ember igazán, ahogy történelmünk nagy alakjainak jó példája beivódik a szívekbe, beivódik tudatalattinkba. S ha cselekedni kell, akkor cselekszünk!”

 

„Szerencsére Győrben nincs hiány az önzetlen, városunk gyarapodásáért odaadóan tevékenykedő lokálpatrióta emberekből. Nekik is köszönhető városunk sikeressége, fejlődésének hazai viszonylatban egyedülálló dinamizmusa. Köszönet minden győrinek, akik nap mint nap tesznek városunkért, az itt élő közösségért, egymásért!”

 

 

 

 

A közgyűlés határozatait dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ismertette, amelyek alapján Borkai Zsolt polgármester átadta a 2013. évi Szent László díjakat. Bári Olga, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke több évtizedes kimagasló kulturális szervező munkája, valamint az időskorúak és a hátrányos helyzetű emberek érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként, Benkovich Ferenc plébános, pápai prelátus a Győr városát gazdagító egyházi intézmények alapításában és létrehozásában vállalt értékteremtő munkája, valamint több évtizedes példaértékű papi szolgálata miatt vehette át az elismerést. Szent László díjat kapott Kollár András testnevelés-földrajz szakos tanár, edző is több mint három évtizedes pedagógiai munkája, a torna sport utánpótlás–nevelésben játszott kiemelkedő szerepe, valamint aktív közéleti tevékenysége elismeréseként, valamint dr. Szücs Jenő Béla sportorvos a győri sportéletben hosszú időn keresztül végzett önzetlen, elkötelezett orvosi munkája, valamint a sportegészségügy területén vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként.

 

 

 

 

A díszközgyűlés után az önkormányzat megkoszorúzta a Káptalandombon található, a tavalyi ünnepségen felavatott Szent László Szobrot, majd az ünnepi szentmise következett a Bazilikában, amit dr. Pápai Lajos megyéspüspök celebrált. A mise után Szent László hermáját a város polgárai körmenetben hordozták a város utcáin. Az estét a Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi hangversenye zárta a Bazilikában.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!