Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Gyáravatás: A jövő Győrben épül

A szerdai nap a járműgyártás jegyében telt Győrben, amelynek legfontosabb momentuma az új Audi-gyár felavatása volt, de városunkban ünnepelték a Magyar Műszaki Értelmiség Napját is…

 

Orbán Viktor miniszterelnök városunkban töltötte napját 2013. június 12-én. Reggel Győrújfalun járt, majd a Széchenyi István Egyetemen a Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából rendezett konferenciát nyitotta meg, ahol elmondta, mindig örömmel jön ebbe a dinamikusan fejlődő városba, és külön öröm, hogy ennek apropóját ezúttal nem az árvízi védekezés adta, annál is inkább, hiszen Magyarország győzelemre áll az árvízzel szemben, és ez a magyar vízügyi mérnökök sikere is. A miniszterelnök kiemelte, hazánk felemelkedésében a műszaki értelmiségnek kulcsszerepe van, ezért szükséges a piacképes tudás, az egyetemek hatékony képzési átalakulása, a gazdasági szereplőkkel való szoros együttműködés. Minderre jó példa a győri Széchenyi István Egyetem, ahol az Audival együttműködve olyan gyakorlati képzés folyik, ami lehetővé tette, hogy a cégnél dolgozó 1331 fős műszaki állományból 539 mérnök Győrben végzett. Orbán Viktor leszögezte, Magyarország célja a termelésorientált gazdaság útján járni, és a régió autóipari központjává válni, amiben az Audi stratégiai partner.

 

 

A nap csúcseseménye kétségkívül az Audi új győri gyárának avatása volt. A gyártási folyamat teljes vertikumát felölelő üzemben állítják elő az Audi új modelljét, az A3 Limousine-t. Az új gyár 270 milliárd forintos beruházásból készült, amely közvetlenül 2100, de közvetve akár 15 ezer új munkahelyet teremt. Alapkövét 2011. július 7-én tették le, 2013. június 12-én pedig már fel is avatták az új üzemet, és elindulhatott az A3 Limousine sorozatgyártása. Ez a típus teljes egészében Magyarországon, méghozzá Győrben készül majd.

 

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezetésének elnöke kifejtette, a gyár megnyitásával új fejezet nyílik a vállalat történetében. Az Audi Hungária éppen húsz éve kezdte meg működését, ma már a világ legnagyobb motorgyára, több típus összeszerelésének helyszíne, és most már egy típusnak az egyedüli előállítója. Az Audi közvetlenül több mint kilencezer munkatárssal dolgozik együtt, töretlen fejlődése pedig a szakértelemben, az innovatív megoldásokban áll. Gerd Walker, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős ügyvezető igazgatója kiemelte az új gyár több mint kétmillió négyzetméteres területen valósult meg, mindössze két év alatt. A jövőben napi 500 új autó hagyja el itt a gyártósorokat, és a világ országútjain futnak majd a teljes egészében Győrben készült autók. A gyárépítés folyamatát videobejátszással mutatták be az ünnepség résztvevőinek, amelyet a Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködése színesített.

 

Rupert Stadler az Audi AG igazgatóságának elnöke a cég terjeszkedési terveiről az észak-amerikai és ázsiai jelenlét erősítéséről beszélt, és arról, hogy ebben a fejlődésben kiemelkedő szerepe van a győri gyárnak is.

 

 

 

 

Orbán Viktor kijelentette, az Audi otthon van Magyarországon, és nem csak a termelés, de az élet számos más területén is komoly szerepet vállal, legyen szó akár a képzésről, a kultúráról, vagy épp a sportról. A miniszterelnök külön köszönetet mondott azért a komoly anyagi támogatásért, amit az Audi az árvízben érintetteknek nyújt, bizonyítva ezzel magyarországi társadalmi felelősségvállalását.

 

Az ünnepség végén megtörtént a szimbolikus járműgyáravatás és a termelés elindítása is. Orbán Viktor miniszterelnök Borkai Zsolt polgármester, az Audi részéről Martin Winterkorn, Frank Dreves Gerd Walker, Rupert Stadler, Peter Mosch és Thomas Faustmann helyezte el kézlenyomatát a képernyőn. Minden szereplő egy-egy részfolyamatot indított el, Győr polgármrestere a lakkozó üzem működését indította útjára. A polgármester korábban elmondta, órási eredmény a város, sőt az egész ország számára a gyárbővítés. A gazdasági jelentősége mellett fontos, hogy több ezer családnak biztosít megélhetést, és hozzájárul az autóipari központ szerep erősítéséhez. Borkai Zsolt emlékeztetett, a város sokat tett azért, hogy az Audi Győrt válassza a fejlesztés helyszínéül, ezt segítette elő például a város szakképzésének átalakítása is.

 

Forrás: www.gyor.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!