Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Március 15: Ünnepség a hősök tiszteletére

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc eseményeire és hőseire emlékezett a város március 15-én. A koszorúzási ünnepség után Borkai Zsolt polgármester díszközgyűlésen adta át a Győr Díszpolgára és a Pro Urbe Győr díjakat…

 

A rendkívül zord időjárás miatt a városi ünnepséget a Richter teremben rendezték, ahol Borkai Zsolt polgármester ünnepi beszédében így fogalmazott: „…Bármikor, ha ránézünk lobogónkra, erő, hűség és remény kell, hogy megtöltse szívünket! Mert megérdemlik múltunk nagyjai, hogy ne adjuk fel az általuk képviselt értékeket. Megérdemli Magyarország, hogy a múlt próbatételei és a sok hányattatás után továbbvigyük történelmében azt az utat, amely szerint hazánk nem az idegen érdekek játékszere, nem a külső tényezők által vezérelt báb! Vannak, akik minderről elfeledkeznek, nem tisztelik a nemzetet, nem tisztelik értékeinket, önös érdekeik miatt még akár lejáratni, kijátszani is képesek hazánkat! Szerencsére azonban nincsenek sokan, itt Győrben pedig nem is jellemző ez. Győr pont attól erős, hogy a győriek mind büszke magyar, büszke győri emberek! Ott a piros-fehér-zöld zászló, amiben minden magyar egységes tud lenni! Elég csupán rátekinteni! Erő, hűség és remény! Ez vezéreljen bennünket, hiszen Magyarország akkor a legerősebb, ha egységes!...”  (Borkai Zsolt ünnepi beszéde teljes egészében itt olvasható!)Az ünnepi műsort a koszorúzás követte a Honvéd ligetben. Az ünnepi díszközgyűlést Borkai Zsolt polgármester nyitotta meg, majd adta át a város Díszpolgára és a Pro Urbe Győr díjakat. A díjakhoz kapcsolódó közgyűlési határozatokat dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ismertette. E szerint a városi közgyűlés dr. Gönczöl László nyugalmazott főiskolai tanár részére több évtizedes, magas színvonalú oktató-nevelő munkája, valamint a fogyatékossággal élők testnevelése és sportja érdekében kifejtett országos jelentőségű munkássága elismeréseként Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott. Ugyancsak díszpolgári címmel tüntették ki dr. Pápai Lajos megyéspüspököt több évtizedes, lelkiismeretes és példaértékű oktatói és papi szolgálata, valamint az egyházmegye élén végzett kiemelkedő jelentőségű irányító tevékenysége elismeréseként pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából, aki az időjárási körülmények miatt nem tudott eljutni az ünnepségre, ezért egy későbbi időpontban veszi át a díjat.

 

Pro Urbe Győr díjat vehetett át Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője az országos és nemzetközi szinten elismert, magas színvonalú szólista, kamarazenész és karmesteri pálya, a magyar-japán kulturális kapcsolatok ápolása, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti munkájának fejlesztése terén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként. Lakatos Gy. László grafikusművész színvonalas, értékteremtő alkotóművészeti és oktatói tevékenysége, valamint a győri intézmények, rendezvények arculattervezésében és kiadványok grafikai tervezésében végzett kimagasló művészeti munkája miatt vehette át ezt az elismerést, míg Maszlay István színművész a közönség szeretetétől övezett, több évtizedes magas színvonalú művészeti tevékenysége, valamint emlékezetes színpadi- és filmes alakításai elismeréseként kapta meg a Pro Urbe Díjat.

 

1848. március 15-én nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a „tizenkét pontot” és a Nemzeti dalt. Ennek emlékére 1990. óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Sajtó Napját. Győr Megyei Jogú Város Polgármestere a nemzeti ünnep alkalmából adta át a város elismerését Sudár Ágnesnek, a Kisalföld napilap újságírójának a napi tájékoztatás területén nyújtott magas szakmai színvonalú munkájáért és hiteles újságírói tevékenységéért, illetve Jávorszky Tamásnak, a Győr Plusz Média operatőrének és a Hír Tv győri tudósítójának Győr város érdekében végzett magas színvonalú, sokszínű tevékenységéért, és a hiteles tájékoztatásra nagy hangsúlyt fektető napi munkájáért.

 


A díszközgyűlés a Győr Symphonic Band ünnepi hangversenyével ért véget.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!