Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

Századik születésnapját ünnepli Kádár Árpád

A mindenki által csak Pidu bácsinak nevezett Kádár Árpádot századik születésnapja alkalmából Borkai Zsolt polgármester köszöntötte fel…

 

Kádár Árpád, népszerű nevén Pidu bácsi, az ETO torna szakosztályának megalapítója 1913-ban született, a napokban ünnepelte századik születésnapját. A jeles alkalomból rengetegen meglátogatták az egykor több sportágban is edzősködő sportembert. A család mellett korábbi tanítványai is összejöttek, hogy felköszöntsék szeretett mesterüket. Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is kifejezte tiszteletét az élő legenda előtt. Mint mondta, egy olyan életút az övé, amely egyedülálló, és amelynek révén Győr sporttörténetének is alakítója. Hozzátette, nem véletlen, hogy születésnapjára is ennyien eljöttek, hiszen akit tanított, vagy más módon került kapcsolatba vele, az szép emlékeket őriz róla.

 

Kádár Árpád a Szentesi Gimnáziumban érettségizett, ahol labdarúgásban, tornában és teniszben a megyei és országos középiskolás versenyeken bajnoki címeket szerzett, kosárlabdában pedig főiskolai válogatott volt.

 

Lázár Andornak, az Országos Testnevelési Tanács (OTT) akkori alelnökének a tanácsára a TF-re jelentkezett, ahol 1938-ban testnevelő tanári diplomát szerzett. Tanári tevékenységét Győrben kezdte meg- és később ott is fejezte be -, ahol a testnevelés tanításán kívül 1941-ben megalakította a Győri ETO torna szakosztályát, ahonnan később nemzetközi hírű versenyzők kerültek ki.

 

A háború az Ő életébe is beleszólt. Délvidéken, Erdélyben majd Oroszországban katonáskodott. Részese volt a „doni pokolnak” ahonnan három év orosz hadifogság után 1947-ben hazatérve, szintén testnevelő tanár feleségével együtt irányították a győri fiatalok tornaedzéseit.

 

A Révai Gimnáziumba kerülve sportszerető magatartásával óriási hatást gyakorolt tanítványaira, akik szeretettel, és tisztelettel követték. Nagyon sokoldalú testnevelő tanár volt. A tanításon kívül edzősködött a torna, az atlétika, a kézi, kosár, és röplabda, valamint a labdarúgás sportágakban. Teniszben mesteredzői címet szerzett. Tanítványainak ezreit irányította a sport és az egészséges életmód felé.

 

Győr város büszke Kádár Árpádra, megbecsült és tiszteletben tartott polgárára, aki 75. éve a város lakója. 2008-ban Rubin diplomájának átadására a város polgármesteri hivatalának dísztermében került sor.

 

Az iskolai testnevelés és diáksport fejlesztése, valamint az olimpiai eszme terjesztése terén kifejtett kimagasló szakmai és pedagógiai tevékenysége elismeréséül a Magyar Testnevelő Tanárok Országos  Egyesülete, és a Magyar Olimpiai Bizottság Matolay Életműdíj kitüntetésben részesítette 2011-ben.

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!