Köszöntöm a honlapomon!

Borkai Zsolt vagyok, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
Köszönöm, hogy ellátogatott weboldalamra és megtisztel figyelmével! A honlapon betekintést nyerhet munkámba, céljaimba, mindennapjaimba.

Jó böngészést kívánok!

A brassói EYOF-ról

A '2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíj” ünnepélyes átadására 2013. február 11-én, hétfőn, 13.30 órakor kerül sor a a MOM Kulturális Központ 2. emeleti kupolatermében (1124 Budapest, Csörsz utca 18).

Az eseményen részt vesz Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Szabó Bence MOB-főtitkár, valamint Fábián László, a szervezet sportigazgatója és dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója.

 

A 2012. évi Londoni Olimpiai Sportolói Ösztöndíjban 30 magyar sportoló részesült, hat havi időszakra. A 30 fő 2012. évi Londoni Olimpiai Sportolói Ösztöndíjas közül 23 sportoló sikerrel vívta ki a részvételi jogot, valamint 1 arany-, 2 ezüst- és1 bronzérmet nyertek, illetve egy 5. és két 6. helyezést értek el. A 2014. évi Szocsi Téli Olimpiai Játékokra készülő magyar ösztöndíjas sportolók 5.25-ször több támogatásban részesülhetnek, mint a 2012. évi Londoni Nyári Olimpiai Játékokra készült ösztöndíjas sportolóink.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által biztosított „2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíj”-ra kizárólag azon sportoló lehet jogosult, aki doppingvétséget életében soha nem követett el.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az illetékes Nemzetközi Sportági Szakszövetségekkel folytatott konzultációkat követően és a Magyar Olimpiai Bizottság felterjesztése alapján, a következő sportolókat részesítette „2014. évi Szocsi Olimpiai Sportolói Ösztöndíj”-ban: MIKLÓS Edit, alpesi sí; BERECZ Anna, alpesi sí; SZŐCS Emőke, sífutás és biatlon; FARKAS Norbert, alpesi sí; KÉKESI Márton, alpesi sí; HEIDUM Bernadett, rövidpályás gyorskorcsolya; KESZLER Andrea, rövidpályás gyorskorcsolya; DARÁZS Rózsa, rövidpályás gyorskorcsolya; KNOCH Viktor, rövidpályás gyorskorcsolya; és GYARMATI Anna, hódeszka.

 

Darázs Rózsáék után bemutatkozik a sajtó képviselőinek a Brassóba készülő Téli Magyar EYOF-Csapat, 14 órától. Február 17-22. között rendezik Brassóban a 11. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelyen Magyarország 14 versenyzővel képviseli a piros-fehér-zöld színeket. Brassóban - 8 sportágban - alpesi síben, sífutásban, sílövészetben, jégkorongban, műkorcsolyában, rövidpályás gyorskorcsolyában, síugrásban és hódeszkázásban rendezik az olimpiai versenyt a 14-18 éves korosztály számára. Magyarország 6 sportágban indul.

 

Az első ifjúsági téli olimpiai fesztivált 1993-ban, Aostában rendezték, 2 évvel az első brüsszeli nyári EYOF után. Húsz évvel ezelőtt, Olaszországban, összesen 40 ország vett részt 708 résztvevővel (versenyző+vezető) az első téli viadalon. Abban az évben Magyarország 1 aranyérmet szerzett a gyorskorcsolyázó Vincze Petrának köszönhetően. Legutóbb, 2005-ben nyert érmet a Magyar Téli EYOF-Csapat a svájci Montheyben. Hazánkat mindössze 6 versenyző képviselte. A parányi csapat kiválóan bizonyította felkészültségét és tehetségét: a hat rövidpályás gyorskorcsolyázó (short track) összesen hét érmet hozott haza magával! Darázs Rózsa 2 egyéni aranyérmet szerzett, a 2000m-es váltónk (Darázs-Debreczeni-Heidum) is a legjobbnak bizonyult a kontinensen, Galambos Gábor egy elsőséget és egy bronzérmet, míg Heidum Bernadett 2 ezüstérmet is gyűjtött egyéniben. A résztvevő 41 országból alig kevesebb, mint a fele tudott érmet szerezni. Magyarország a negyedik lett az éremtáblázaton, megelőzve olyan klasszikus téli nemzeteket, mint Norvégia vagy Ausztria. Soha magyar csapat a téli EYOF versenyein nem szerepelt ilyen kimagaslóan.

Magyarország az eddigi 10 téli EYOF alapján 15 érmet nyert (7 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzérem).

Az EYOF a kontinens utánpótlásának kiemelkedő ötkarikás sportrendezvénye, amelyen Magyarország a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében 1991 óta minden egyes alkalommal részt vett. A magyarok hagyományosan jól szerepelnek, mind a nyári, mind a téli versenyeken, a fiatalok közül többen ma már a nemzetközi felnőtt élmezőny tagjai. Az EYOF az első igazi ötkarikás élmény a 14-18 éves generáció számára, amikor is testközelből találkozhatnak az olimpiai eszmével. Az EYOF az olimpiai mozgalom harmadik számú megmérettetése a felnőtt olimpia és az ifjúsági olimpiai játékok után. Kétévente rendezik meg, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a nagy olimpia. A fesztivált ugyanúgy jellemzi az ötkarika, az olimpiai láng, a nyitó és záróünnepség, az olimpiai falu rendszere. A brassói téli EYOF versenyen kb. 1500 sportoló méri össze tudását és erejét 49 tagországból.

 

A magyar indulók:

Műkorcsolya: Friesz Bianka Nikoletta (klub: SKSE). Edző: Gór-Sebestyén Júlia

Rövidpályás gyorskorcsolya: Kis Virág (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Jászberényi SE), Tóth Tímea (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Pécsi Korcsolyázó SE), Cakó Dávid (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: TUTI Korcsolyázó Közhasznú SE), Farkas Tamás (versenyszám: 500m, 1000m, 1500m, váltó, klub: Szegedi Korcsolyázó Egyesület). Edző/csapatvezető: Belovai József

Alpesi sí: Szöllős Benjámin (versenyszám: óriásműlesiklás/GS, műlesiklás/SL, klub: Nivelco SE), Halmágyi Zoltán (versenyszám: óriásműlesiklás/GS, műlesiklás/SL, klub: Second Wind Snowline), Berecz Réka (versenyszám: óriásműlesiklás/GS, műlesiklás/SL, klub: Fullsport SE), Döme Dóra (versenyszám: óriásműlesiklás/GS, műlesiklás/SL, klub: Rozmaring SE). Edző: Kovács Barna

Biatlon/sílövészet: Panyik Dávid (12,5 km egyéni, 7,5 km sprint; klub: Honvéd Zalka)

Sífutás: Hajdú Alexandr (10 km szabad, 7,5 km klasszikus, 1,2 km sprint; klub: Vasas SC), Juhász Fanni (7,5 km szabad, 5 km klasszikus, 1,2 km sprint; klub: Györse). Edző (sífutás/biatlon): Bereczki Brigitta

Snowboard/hódeszka: Sarkadi Ádám (cross), Csillag Dávid (cross). Edző: Bekényi Ádám

Csapatvezető: Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója, csapatorvos: Dr. Tóth Szabolcs, adminisztrációs és sportszakmai munkatárs: Ali Csilla.

 

A 11. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) készülő sportolók fogadalomtételére 2013.02.11-én, hétfőn kerül sor szintén a MOM Kulturális Központ 2. emeleti kupolatermében (1124 Budapest, Csörsz utca 18).

 

Forrás: MOB.hu

  Nyomtatás Vissza
  Küldje tovább!